10:00 – 23:00 Εκθέσεις (1ος όροφος Innovathens):
1. “Kλίκable_a new perspective” ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ από την Liminal
Πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με οπτική αναπηρία να ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας;
Πως αντιλαμβάνεται την φωτογραφία ένας τυφλός;
Σε έναν ασφαλή χώρο, στην μικτή ομάδα που δημιουργήθηκε, ο ένας μαθαίνει από τον άλλον, μοιράζεται εμπειρίες και γνώσεις, λειτουργεί με ενσυναίσθηση και αποδοχή της διαφορετικότητας ώστε να συν-δημιουργήσει μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας.
Η τέχνη της φωτογραφίας, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της όρασης, μπλέκεται με άλλες αισθήσεις όπως την ακοή, την αφή, την όσφρηση. Η φωτογραφία επαναπροσδιορίζεται μέσα από μια νέα οπτική και ανοίγει καινούργιους δρόμους δημιουργίας και αντίληψης.
Η αρχή του Κλικ-able Project έγινε τον Νοέμβριο του 2018 με ένα βιωματικό σεμινάριο, διάρκειας 4 ημερών, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή Partha Bhowmick, ιδρυτή του οργανισμού “Beyond Sight Foundation” από την Ινδία. Τότε, επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι με ή χωρίς οπτική αναπηρία ξεκίνησαν ένα ταξίδι εξερεύνησης της τέχνης της φωτογραφίας. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν πάνω σε προσαρμοσμένες τεχνικές φωτογραφίας και πειραματίστηκαν φωτογραφίζοντας σημεία της πόλης.
Μετά από αυτό το πρώτο σεμινάριο, η ομάδα του Κλίκable Project συνέχισε, για τους επόμενους έξι μήνες, να πραγματοποιεί φωτογραφικές συναντήσεις και να συν-εκπαιδεύεται, συμμετέχοντας ενεργά στον σχεδιασμό και την οργάνωση όλων των σταδίων του προγράμματος.
Ομάδα Κλίκable Project: Ελπίδα Άμπου, Ευγενία Αντωνίου, Sabina Badžová, Anna Balan, Angel Ballesteros, Στέλλα Γαροφαλάκη, Κώστας Γκιώκας, Όλγα Γόγολου, Μαριάννα Δεσύπρη, Ρέα Κατσανεβάκη, Έμμα Κυριακοπούλου, Μαρίνα Μπεσίρη, Αθανασία Παναγέα, Ειρήνη Παπαγεωργίου, Γεωργία Πολίτη, Γρηγόρης Σταθόπουλος, Χρήστος Τσιούρης, Κατερίνα Σαραντίδου, Χρίστος Παπαμιχαήλ, Κερασία Μιχαλοπούλου.
Στο πρώτο τετραήμερο σεμινάριο συμμετείχαν επίσης οι: Ανθή Βαλιάκου, Φωτεινή Βαλιάκου, Δάφνη Διβάρη, Βασίλης Κάντας, Μαρία Κάτρη.
Εκπαίδευση στην Ακουστική Περιγραφή: Κερασία Μιχαλοπούλου
Συντονισμός: Κατερίνα Σαραντίδου, Χρίστος Παπαμιχαήλ
H δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”.
Στόχοι Κλικ-able Project:
- Η εξοικείωση και η εκπαίδευση ατόμων με οπτική αναπηρία πάνω σε τεχνικές φωτογραφίας και η ενδυνάμωση τους με δεξιότητες που ενισχύουν τα εκφραστικά τους μέσα
- Η εκπαίδευση επαγγελματιών φωτογράφων πάνω σε προσαρμοσμένη μεθοδολογία εκμάθησης φωτογραφίας που καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της παραπάνω ομάδας και διεύρυνση-εμπλουτισμός του κοινού στο οποίο απευθύνονται
- Η καταγραφή και η απόκτηση τεχνογνωσίας συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για την τέχνη της φωτογραφίας
- Η ενημέρωση της καλλιτεχνικής κοινότητας πάνω σε θέματα που αφορούν την συμπερίληψη στον πολιτισμό
- Η επαφή και η ενεργή συμμετοχή ατόμων με οπτική αναπηρία στην πολιτιστική και καλλιτεχνική πραγματικότητα.
Η liminal από το 2016, προωθεί την ισότιμη συμμετοχή όλων στα αγαθά του πολιτισμού. Με στόχο την ανάπτυξη μιας δημιουργικής βιομηχανίας βασισμένης στην πολυφωνία και την διαφορετικότητα, εστιάζουμε τη δραστηριότητά μας σε τρεις βασικούς τομείς: Συμπεριληπτική Εκπαίδευση, Υπηρεσίες Προσβασιμότητας και Παραγωγές.
2. Quilling από τον Αντώνη Εξαρχόπουλο
Ονομάζομαι Αντώνης Εξαρχόπουλος, είμαι 30 ετών και είμαι Αυτιστικός Υψηλής Λειτουργικότητας. Σπούδασα Δίκτυα και Πληροφορική με Πολυμέσα. Μιλάω Αγγλικά.
Είμαι καλλιτέχνης Χαρτοκοπτικής και Χαρτοπλεκτικής (Quilling), με 3 εκθέσεις στο δυναμικό μου.
Είμαι αθλητής του Κανόε-Καγιάκ, με συμμετοχή σε 3 Ολυμπιάδες των Special Olympics, με πολλά χρυσά.
Είμαι αθλητής της Καποέιρα, ενός αθλήματος που συνδυάζει χορό και πολεμική τέχνη.
Είμαι μέλος της μπάντας Bandokafenio και παίζω πλήκτρα.
To Quilling είναι η τέχνη του να φτιάχνεις έργα και κατασκευές από μικρά ρολάκια χαρτιού και να τα τοποθετείς σε σωστές θέσεις πάνω στον καμβά σου έτσι ώστε να σχηματίσουν μία σωστή και ολοκληρωμένη εικόνα. Θα δείτε πώς χρησιμοποιώντας μία οδοντογλυφίδα και με την σωστή επεξεργασία του χαρτιού θα φτιάξετε διακοσμητικά μοτίβα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ή πολύχρωμο χαρτί, ακόμα και παλιά χαρτιά πχ απο αλληλογραφία που δεν χρειάζεστε πια.
3. “Εικαστικοί Διάλογοι” Φωτογραφικά και Εικαστικά έργα των καλλιτεχνών Θανάση Μπαλωμένου και Σταυρούλας Πολίτη, ενοίκων της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Νοητική Αναπηρία ΠΕΤΑΓΜΑ
Καλλιτέχνες:
Σταυρούλα Πολίτη
Η Σταυρούλα Πολίτη ζει στην Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΠΕΤΑΓΜΑ στην Αθήνα. Την ενδιαφέρουν τα καλαίσθητα αντικείμενα, έχει εξαιρετικό ταλέντο στα εργόχειρα και ασχολείται με την φωτογραφία.
«Τα τελευταία 2 χρόνια ανακάλυψα τη φωτογραφία. Μου αρέσει να τραβάω φωτογραφίες γιατί με βοηθάει να θυμάμαι το τώρα αλλά και τα παλιά»
Θανάσης Μπαλωμένος
Ο Θανάσης έχει μεγαλώσει κοντά στην Λαμία και τα τελευταία χρόνια ζει στην Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΠΕΤΑΓΜΑ στην Αθήνα. Γνωρίζει τα πάντα για τη μυθολογία και για τους δεινόσαυρους και λατρεύει τους υπολογιστές.
«Μου αρέσει η ζωγραφική, τα καλλιτεχνικά, οι παρέες, η οικογένεια, οι φίλοι, οι βόλτες και οι δουλειές»
Επιμέλεια Έκθεσης:
Η έκθεση «Εικαστικοί διάλογοι» είναι φτιαγμένη από τους καλλιτέχνες με Νοητική Αναπηρία Σταυρούλα Πολίτη και Θανάση Μπαλωμένο. Με καθαρή ματιά και μέσα από την φωτογραφική και εικαστική γλώσσα, μας μιλούν με απλότητα για το σπίτι, την καθημερινότητα, την οικογένεια και την ιστορία τους. Με άλλα λόγια, μιλούν για το δικαίωμα στην ανεξάρτητη διαβίωση και ισότιμη συμμετοχή στην ζωή της κοινότητας.
Η προσβασιμότητα στον Πολιτισμό και στην Τέχνη αποτελεί πανανθρώπινο δικαίωμα. Ήδη από τις πρώτες δράσεις των Ηνωμένων Εθνών (Εθνική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 1948) αναφέρεται ότι «όλοι ανεξαιρέτως έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην πολιτιστική ζωή της κοινότητας και να απολαμβάνουν τις τέχνες» (άρθρο 27).
Στον Σύλλογο Γονέων για την Υποστηριζόμενη Διαβίωση Ατόμων με Νοητική Αναπηρία ΠΕΤΑΓΜΑ ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους να αποφασίζουν για τη ζωή τους και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα τους για ουσιαστική αυτονομία ώστε να ανοίξουν οι ίδιοι τα φτερά τους. Παράλληλα, βρίσκουμε κατάλληλους τρόπους για να ακούσουμε και να μεταφέρουμε τη φωνή τους προς μια περισσότερο συμπεριληπτική κοινότητα.
Λουκία Χαϊδεμενάκη PhDc – Ψυχολόγος/Art Therapist
Μεταγραφή σε γλώσσα Braille:
Δήμητρα Χρόνη – Κοινωνική Λειτουργός