Nevronas Festival/Εκθέσεις

Εκθέσεις

Details

Time: October 05, 2023 10:00 - 23:00
Location: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων - 1ος όροφος Innovathens
Event Type: 1st Day
buy tickets

About Tour

Μπορούν όλοι να είναι καλλιτέχνες; Είναι οι πολιτιστικοί χώροι πραγματικά ανοιχτοί για το κοινό με αναπηρία ή για τους ανάπηρους καλλιτέχνες; Η Συμπερίληψη και η Προσβασιμότητα είναι μέρος του σύγχρονου πολιτισμού.

Στο 2ο Nevronas FESTival, καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία μιλούν με την γλώσσα της Τέχνης τους σε 10 Συμπεριληπτικές Εκθέσεις:

Εικαστική επιμέλεια εκθέσεων: Λουκία Χαϊδεμενάκη, PhDc

Υπηρεσίες Προσβασιμότητας από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Liminal:
με Κειμενική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία
Για την Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας #OffTheWheelchair Υπηρεσίες Προσβασιμότητας από την Εταιρεία ATLA E.P. με Κειμενική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία

Γιατί η Συμπερίληψη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής και πολιτιστικής μας πραγματικότητας!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ:

#OffTheWheelchair: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας 

Τα Σπουδαία Events σε συνεργασία με την BRAISHOT δημιουργούν… 

Μια πρωτότυπη και όμορφη ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας #OffTheWheelchair με θέμα: «άτομα με κινητική αναπηρία φωτογραφίζονται χωρίς το αμαξίδιό τους.»… Η σημαντική στιγμή που το αμαξίδιο, σαν εργαλείο προσβασιμότητας, δεν είναι το κυρίαρχο μέρος της εικόνας τους… Δεν τους χαρακτηρίζει! Τουλάχιστον 20 φωτογραφίες απο 12 φωτογράφους και αντίστοιχα 12 μοντέλα που τονίζουν την απελευθέρωση, την απόδραση από τα στερεότυπα… Μια φρέσκια ματιά, ένα νέο μήνυμα ότι η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο στο να απολαμβάνουμε τη ζωή και να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας… Μια φρέσκια ματιά στην κοινωνία για να έρθουμε όλοι πιο κοντά! 

Φωτογράφος: Mariyanna Todorova
Μοντέλο: Αντώνης Παππάς
Στο πλαίσιο της ομαδικής φωτογραφικής έκθεςης #offthewheelchair

Μία ιδέα του Χάρη Ασλανίδη που υλοποιείται από τα Σπουδαία events σε συνεργασία με την ΒRAINSHOT και την υποστήριξη του nevronas.gr

“Quillingζοντας τις σκέψεις…” Έκθεση του Αντώνη Εξαρχόπουλου

Ελέφαντας: Ένα ιερό ζώο που συμβολίζει αξιοπρέπεια, καλή τύχη και δύναμη

Η τέχνη του Quilling είναι χάρτινες λωρίδες διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων. Τυλίγματα των λωρίδων με διάφορους τρόπους για να παίρνουν το σχήμα ή το μοτίβο όπως το έχει φανταστεί ο καλλιτέχνης. Μετα κολλούνται πάνω σε χαρτί για να δοθεί το τελικό σχέδιο. 

“Με άλλα λόγια” Έκθεση Φωτογραφίας & Ζωγραφικής από την Σταυρούλα Πολίτη και τον Θανάση Μπαλωμένο, ενοίκους των Στεγών του “Συλλόγου για την Υποστηριζόμενη Διαβίωση Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ΠΕΤΑΓΜΑ” 

Σταυρούλα Πολίτη: Γοργόνα στην θάλασσα

 

Θανάσης Μπαλωμένος: Η Βαθια θάλασσα

Με καθαρή ματιά και μέσα από την φωτογραφική και εικαστική γλώσσα, οι δυο καλλιτέχνες μας μιλούν με απλότητα για την καθημερινότητα τους, τα μέρη που επισκέπτονται, την φύση, την ζωή τους. 

Εικαστική επιμέλεια: Λουκία Χαϊδεμενάκη

Έκθεση Κολάζ «Πρώτη Φορά» από τον Παναγιώτη Μαρινάκη

Με δική μου ιδέα και με την υποστήριξη του εργοθεραπευτή μου ως εναλλακτική δραστηριότητα στα πλαίσια της εργοθεραπείας, ξεκίνησα να φτιάχνω κολλάζ με χαρτί από περιοδικά και εφημερίδες.

“Σκέψεις πάνω στο Χαρτί” Εικαστική έκθεση από τις ομάδες εικαστικής θεραπείας του Ινστιτούτου Θεραπείας Δια των Τεχνών “Λίλιαν Βουδούρη” σε συνεργασία με “Το Εργαστήρι”

“Βάρκα με πολύχρωμα πανιά” έργο μέλους της ομάδας

 

Τι έχει αξία στη ζωή μας τελικά; 

Μια βόλτα στη θάλασσα, ένα γιορτινό τραπέζι με τους φίλους μας, ένα ταξίδι με την οικογένειά μας.

Επιμέλεια Έκθεσης: Ελένη Παλλέ (Art Therapist)

“Το αποτύπωμα της δημιουργικής συνέργειας τεχνών και ψυχών” Εικαστική έκθεση από την ομάδα μουσικοθεραπείας το Ινστιτούτο Θεραπείας Δια των Τεχνών “Λίλιαν Βουδούρη” σε συνεργασία με τον “Σύλλογο για την Υποστηριζόμενη Διαβίωση Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ΠΕΤΑΓΜΑ” 

Ποιο μπορεί να είναι το εικαστικό αποτύπωμα μίας μουσικοθεραπευτικής συνεδρίας; Πως μπορούν να χορέψουν οι ήχοι και τα σώματά μας σε αρμονία; Θα μπορούσαν να χορέψουν και τα χρώματα; Πόσα χρώματα έχει η μουσική; Ποια χρώματα βλέπεις στην κάθε κίνηση; Πώς κινείται ένα χρώμα; Έχει φωνή; Τι μας λέει; Πόσο ελεύθεροι είμαστε μέσα στην τέχνη; Ποια είναι η σφραγίδα μου σε μία μεγάλη ομάδα; Η χαρά της δημιουργικής συνέργειας τεχνών και ψυχών. 

Εικαστική Eπιμέλεια: Μαρία Φρουδάκη (Mουσικοθεραπεύτρια), Λουκία Χαϊδεμενάκη (Art Therapist)

“…Κι απ’ όπου χαράζει, ως όπου βυθά…” Έκθεση χαρακτικής από νέους με αναπηρία του ΜΩΒ ΠΥΞΙΔΑ – ΚΔΑΠ μεΑ

Τα έργα της έκθεσης υλοποιήθηκαν από τα άτομα και νέους με αναπηρία που παρακολουθούν το πρόγραμμα του ΚΔΑΠ. Πρόκειται για ένα εγχείρημα στο οποίο τα άτομα εξοικειώνονται με τα υλικά και μέσα χαρακτικής (κοπίδια, ρολά, μελάνια), χρησιμοποιούν τα χέρια τους ως εργαλεία και παράγουν μοναδικά έργα τέχνης. 

Εικαστικός, Χαράκτης και Επιμελητής της Έκθεσης: Πριστούρης Παναγιώτης 

Πολυμεσική έκθεση από τους ωφελούμενους του Συλλόγου Γονέων , Κηδεμόνων και φίλων ΑμεΑ «Το Εργαστήρι- Λίλιαν Βουδούρη» : Ομάδα Art Buddies (Εικαστικά), φωτογραφική έκθεση και κεραμικά 

Χειμώνας, έργο μέλους της ομάδας Art Buddies

Οι ωφελούμενοι του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων ΑμεΑ «Το Εργαστήρι- Λίλιαν Βουδούρη» μιλούν μέσω της ζωγραφικής, της φωτογραφίας, της δημιουργίας κεραμικών γλυπτών, για την ανάγκη τους να βρουν διεξόδους στα ζητήματα που τους απασχολούν, να συνομιλήσουν, να εκφράσουν την διαφορετικότητα τους.

Την πολυμεσική έκθεση επιμελούνται:

Art Buddies (Τμήμα εικαστικών): Μένια Δήμου, Βασιλική Βασιλάκη
Τμήματος κεραμικών: Γερακλής Γιάννης
Τμήμα Φωτογραφίας: Βασιλική Κωνσταντινίδου

“Ένα σπίτι” Εικαστική έκθεση από τους καλλιτέχνες του ατελιέ του Εργαστηρίου ειδικής αγωγής “Μαργαρίτα” 

Χάρης Θάνος, Το σπίτι στην Νάξο

H έκθεση έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημασία του χώρου, πραγματικού, εσωτερικού, ψυχικού η συναισθηματικού που κανείς βρίσκει κομμάτια του εαυτού του. Το σπίτι είναι χώρος οικείος αλλα και φορτισμένος με αναμνήσεις. Το “που”, το” ποιον/α”, και το “τί” νιώθει κάνεις σπίτι είναι μοναδικό. Αυτή η μοναδικότητα είναι λοιπόν ο βασικός στόχος της έκθεσης.

Επιμέλεια έκθεσης: Ανθή  Δαουτάκη

Γλυπτό για την θεραπευτική ιππασία από την Ναυσικά Τζανουλίνου

Η Θεραπευτική ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, κοινωνική, κτλ) του ατόμου, και τη βελτίωση της υγείας του. Το έργο αναφέρεται στην θεραπευτική δύναμη της αλληλεπίδρασης. 

Follow and Share