Άνθρωποι από το χώρο της αναπηρίας μοιράζονται με το κοινό εμπειρίες, γνώσεις, βιώματα, συναισθήματα.
Α. Motivational speakers: Άνθρωποι από το χώρο της αναπηρίας μοιράζονται με το κοινό εμπειρίες, γνώσεις, βιώματα, συναισθήματα. Αποδεικνύουν με την παρουσία τους και την ζωή τους ότι η αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο αλλά πρόκληση! Μια πολύ δυναμική και κινητήρια άποψη.
Β. Επαγγελματίες από τον χώρο της αναπηρίας (υγεία, επιστήμη και τεχνολογία) μας μιλούν για την προσβασιμότητα, την λειτουργικότητα και την συμπερίληψη των ΑμεΑ σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής.
Υπηρεσίες Προσβασιμότητας από την HandsUp:
με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) επί σκηνής (Στάθης – Τσαρσιταλίδη)
Γνωρίστε τους ομιλητές:
1. Χρυσέλλα Λαγαρία, αντιπρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ BlackLight
Η Χρυσέλλα Λαγαρία γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα και λόγω μιας σπάνιας, γονιδιακής πάθησης που προσβάλει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα έχει εκ γενετής τύφλωση. Φοίτησε στο ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και στη συνέχεια στο Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Ψυχικού. Κατόπιν σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εργάστηκε σε διάφορες δομές και κέντρα ψυχικής υγείας. Έχει παρακολουθήσει εκπαίδευση στη γνωσιακή- συμπεριφοριστική και στην ομαδικήψυχοθεραπεία, καθώς και σεμινάρια ορθοφωνίας, ηχοληψίας και ραδιοφωνικής παραγωγής.
Από το 2013 έως το 2017 εργάστηκε ως ξεναγός, υπεύθυνη social media και εκπαιδεύτρια ξεναγών στο διαδραστικό δρώμενο Dialogue in the Dark στο θέατρο Badminton. Από το 2017 ίδρυσε με ομάδα εργαζομένων του Dialogue in the Dark την Κοιν.Σ.Επ Black Light. Έχει προσφέρει εθελοντική εργασία στο Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδας ως υπεύθυνη προώθησης έργου και από το 2017 είναι project manager και γραμματέας ΔΣ στον εθελοντικό οργανισμό Διαβάζω για τους Άλλους.
2. Δημήτρης Κουκουνίτσας, Bodybuilder και Personal Trainer
Ο Δημήτρης Κουκουνίτσας είναι αθλητής σωματοδομής ο οποίος γεννήθηκε με εγκεφαλοπάθεια που οδήγησε σε μια μορφή παραπληγίας με προβλήματα ισορροπίας και ευστάθειας.
Όμως, αυτή η αναπηρία δεν περιόρισε την αγάπη του για τη γυμναστική, που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1980 αργά αλλά σταθερά. Η αγάπη του για το bodybuilding συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την εργασία του ως γυμναστής σε γυμναστήρια, και με την επιμόρφωσή του ως προπονητής σωματικής διάπλασης και fitness της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Είναι πιο γνωστός από τη συμμετοχή του στους αγώνες σωματοδόμησης Π.Ο.Σ.Δ., ομοσπονδία αναγνωρισμένη από τη ΓΓΑ, όπου το 2021 εγκαινίασε τη συμμετοχή του στην Ελλάδα στην κατηγορία Special Olympics. Ο Δημήτρης εκτός από αθλητής είναι και οικογενειάρχης, καθώς με τη γυναίκα του Κατερίνα έχουν ένα γιο 8 χρονών και μια κόρη 6 χρονών.
3. Γιάννης Τσουμπρής, ιδρυτής «Τζάμπολ της Αγάπης™»
Ο καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής καλαθοσφαίρισης Γιάννης Τσουμπρής, μαζί με τον γιο του που βρίσκεται στο Φάσμα του Αυτισμού, δημιούργησαν στη συνέχεια, το προπονητικό πρόγραμμα της «Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής» του «Τζάμπολ της Αγάπης™».
Ένα καινοτόμο πρόγραμμα εθελοντικής διδασκαλίας του μπάσκετ για τα παιδιά της Ειδικής Αγωγής, τη Συν-Εκπαίδευση τους με άλλα παιδιά και την αποδοχή τους με την κατάργηση κάθε διαφορετικότητας, εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου.
«Όλα τα παιδιά γίνονται μία ομάδα, με μία μπάλα να τα ενώνει»
4. Λουκία Χαϊδεμενάκη, PhDc – Ψυχολόγος/Art Therapist
Η Λουκία Χαϊδεμενάκη είναι Ερευνήτρια Ψυχολόγος, Cultural Manager και Art Therapist (PhDc, μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων) με εμπειρία στον τομέα της ψυχοκοινωνικής ένταξης παιδιών/νέων με αναπηρία (στη Γερμανία) και στην ψυχιατρική αποϊδρυματοποίηση και αποκατάσταση στην Ελλάδα (Πρόγραμμα Ψυχαργώς –Υπουργείο Υγείας).
Εργάζεται στον Σύλλογο για την Υποστηριζόμενη Διαβίωση Ατόμων με Νοητική Αναπηρία ΠΕΤΑΓΜΑ και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για το πρόγραμμα ισότιμης πρόσβασης Aτόμων με Aναπηρίες στον Πολιτισμό.
Διατελεί επιστημονικά υπεύθυνη (ΑΜΑΚΑ ΑμΚε) Ευρωπαϊκών επιδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων αυτοσυνηγορίας μέσω Τέχνης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων που διαβιούν σε ιδρυματικά πλαίσια. Διδάσκει στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (Queen Margaret University/Metropolitan College) και ερευνητικά της άρθρα έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: Whose culture is it anyway ? Προσβασιμότητα Ατόμων με Αναπηρία στον Πολιτισμό.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΜΑΤΟΣ: Αλήθεια, σε ποιόν ανήκει ο Πολιτισμός; Ποιος τον δημιουργεί; Σε ποιες ομάδες κοινού καταφέρνει να φτάσει; Η ομιλία απευθύνεται σε όσους/ες υποσηρίζουν ΑμεΑ, σε όσους/ες εργάζονται σε χώρους πολιτισμού ή ενδιαφέρονται απλώς για το θέμα της ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ στον Πολιτισμό.