Η τεχνολογία της Εκπαιδευτικής Εικονικής Πραγματικότητας γίνεται εργαλείο ενσυναίσθησης & μας μεταφέρει στην θέση ενός ανθρώπου που ζει στο Φάσμα. Ένα πολύτιμο προσωπικό βίωμα του ΠΩΣ αντιλαμβάνεται τον κόσμο, ένα παιδί στο Φάσμα του Αυτισμού. Τρία διαφορετικά σενάρια προσομοίωσης Αυτισμού: στη σχολική αίθουσα, στη δημόσια συγκοινωνία, στην καφετέρια), τα οποία καλούμαστε να βιώσουμε από την ιδιαίτερη θέση του Αυτιστικού ατόμου.
Μέσω της VR Προσομοίωσης του Αυτισμού, βιώνουμε εμπειρικά & προσωπικά το πραγματικά ”εχθρικό” & αφιλόξενο περιβάλλον που από άγνοια έχουμε δημιουργήσει για αυτούς τους ανθρώπους, στις κοινωνίες μας. Μην γνωρίζοντας τα ειδικά χαρακτηριστικά του Φάσματος, όπως πχ την υπερακουσία (υπερ-αυξημένη ακοή σε σημείο να ενοχλεί & να αποπροσανατολίζει), την φωτοευαισθησία, κλπ, δρούμε με μειωμένη έως καθόλου ενσυναίσθηση & αυτή την έλλειψη έρχεται να καλύψει ο συγκεκριμένος προσομοιωτής.
Είναι πολύ σημαντικό οι νέες τεχνολογίες όπως η εικονική πραγματικότητα (VR – Virtual Reality) πέραν των όποιων άλλων χρήσεων τους, να εξυπηρετούν πρωταρχικά τον ίδιο τον άνθρωπο με κάθε δυνατό τρόπο. Να γίνονται ”στα χέρια των κατάλληλων ανθρώπων Εργαλεία Ενσυναίσθησης” όπως πολύ σωστά δήλωσε η Διεπιστημονική επιτροπή του ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ (ο επικεφαλής της επιτροπής, κος Αλέξανδρος Οικονόμου) όταν ήρθαν στο VR PLANET να αξιολογήσουν τον προσομοιωτή Αυτισμού, όπως & η κοινωνική λειτουργός του ΚΕΑ «Χαρά», Μαρία Κοτσίνη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε τον προσομοιωτή αυτισμού του VR PLANET «ένα εκπαιδευτικό εργαλείο ενσυναίσθησης για γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά και θεραπευτές».