Στο Ισόγειο του Innovathens, όλες τις ημέρες του FESTival, μπορείς να παρακολουθήσεις ταινίες, από τις 10:00-23:00.
“Παραμύθι Χωρίς Όρια” από την Αμυμώνη (10:00-17:00)
Η Δράση «Παραμύθι Χωρίς Όρια» αφορά στη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης παραμυθιών, η οποία απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης. Η βιβλιοθήκη αποτελείται από 10 παραμύθια των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο, τα οποία αφηγούνται εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους, ενώ κάποια από αυτά έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα οπτικά, υπό τις οδηγίες του προγράμματος της Πρώιμης Παρέμβασης της Αμυμώνης ώστε να γίνονται αντιληπτά από παιδιά με προβλήματα όρασης.
“Handbrake”, “Η Ρουτίνα”, “SAFEable”, “Η Ζωγραφιά του Θεού”, “Ένας κόσμος, δύο όψεις”, ’Όριο: διερευνώντας την αισθητική της πρόσβασης” (17:00-23:00)
Η προβολή και η συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας “Handbrake” στις 19:30. Συντονίζει ο Βαγγέλης Καρατζάς, αρθρογράφος της στήλης “Η Ταινία της Εβδομάδας” στο nevronas.gr.
Υπηρεσίες Προσβασιμότητας από την HandsUp:
με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) κατά τη διάρκεια της συζήτησης
«To αμαξίδιο ή η comfort zone μας, για μας που το χρησιμοποιούμε, αποτελεί ένα εργαλείο που μας οδηγεί πιο άμεσα στο δρόμο προς την αυτονομία. Ωστόσο συχνά ξεχνάμε ότι μπορούμε να υπάρξουμε και να αλληλεπιδράσουμε και χωρίς αυτό και πως στο τέλος ταυτιζόμαστε ολοκληρωτικά με αυτή τη συνθήκη. Όμως δεν είμαστε μόνο αυτό. Στο τέλος της κάθε μέρας θα είσαι πάντα εσύ (στο κρεβάτι σου πιθανότατα) χωρίς αυτές τις 4 ρόδες. Γι’ αυτό ας μάθουμε, πρώτα σε μας και μετά στους άλλους, πως να «φοράμε» το αμαξίδιο και όχι να μας «φοραει» αυτό». -Πατρίτσια Τόσκα
H Πατρίτσια Τόσκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα της Φαρμακευτικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι παραολυμπιακή αθλήτρια της ξιφασκίας στην ομάδα του Παναθηναϊκού. Ωστόσο, ως άτομο και με καλλιτεχνική φύση, ασχολήθηκε με το τραγούδι σπουδάζοντας παράλληλα μιούζικαλ. Από τα φοιτητικά της χρόνια ως και σήμερα έχει συμμετάσχει σε ποικίλες εθελοντικές δράσεις όπως το TedX καθώς και στο συμπεριληπτικό project του “Kyma Project”. Την περίοδο 2022-2023 συνδημιουργεί το “HANDBRAKE”, μια μικρού μήκους ταινία για την προσβασιμότητα στην Αθήνα, στην οποία και πρωταγωνιστεί.
Η Αντιγόνη Καρνεσιώτη γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα. Σπούδασε στο ΦΠΨ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ απασχολούνταν εθελοντικά ως σύμβουλος προσβασιμότητας σε μια μη κυβερνητική οργάνωση και ως βοηθός αναπήρων φοιτητών/ριών στη Μονάδα Προσβασιμότητας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα μοιράζει το χρόνο της μεταξύ ενός σχολείου στο οποίο εργάζεται ως ειδική μαθησιακών διαφορών και συμπερίληψης, και ενός φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στο οποίο εργάζεται ως υπεύθυνη της ομάδας εθελοντ(ρι)ών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σεναρίου και σκηνοθεσίας και ασχολείται με τη φωτογραφία και την κινούμενη εικόνα στον ελεύθερο της χρόνο. Το HANDBRAKE αποτελεί την πρώτη της σκηνοθετική και σεναριακή απόπειρα.