Nevronas Festival/Προβολές ταινιών και Συζήτηση με την Γιώτα Πεκλάρη για το ντοκιμαντέρ “CONNECTING BODY”

Προβολές ταινιών και Συζήτηση με την Γιώτα Πεκλάρη για το ντοκιμαντέρ “CONNECTING BODY”

Details

Time: October 29, 2022 17:00 - 23:00
Location: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων - Ισόγειο Innovathens
Event Type: 2nd Day
buy tickets

About Tour

Οι προβολές ξεκινούν στις 17:00 και η συζήτηση με την Γιώτα Πεκλάρη, την συνεργάτιδά της Νατάσα Μάρτιν και τα μέλη της ομάδας: Μαρία Μαμαντάκη, Νεφέλη Κούβελα, Χρήστος Κουτσοβασίλης, Κώστας Βασίλης, για το ντοκιμαντέρ “CONNECTING BODY” στις 17:00. Συντονίζει ο Βαγγέλης Καρατζάς (αρθρογράφος της στήλης “Η Ταινία της Εβδομάδας”).

Υπηρεσίες Προσβασιμότητας από την HandsUp:
με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) κατά τη διάρκεια της συζήτησης (Στάθης)

 

1. “CONNECTING BODY” (Κινούμενο Σώμα που Ηχεί και Συνδέει)

Η μέθοδος CONNECTING BODY επικεντρώνεται στην δημιουργία φυσικών τόπων προσβασιμότητας και συμπερίληψης, στους οποίους η μουσική και ο χορός μετατρέπονται σε εξωλεκτικούς κώδικες επικοινωνίας φέρνοντας σε επαφή κοινωνικές ομάδες που στην καθημερινότητα επικοινωνούν σπάνια έως ποτέ. Ως βασικό εργαλείο χρησιμοποιεί το body music, έναν βιωματικό τρόπο συνύπαρξης και επικοινωνίας που στηρίζεται αποκλειστικά στην φωνή και την κίνηση του σώματος για την παραγωγή μουσικής.

Απευθύνεται σε ενήλικες με ή χωρίς οπτική ή/και ακουστική αναπηρία και πραγματοποιείται με παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα και ακουστική περιγραφή.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί ομάδα ενηλίκων που παρακολούθησαν τρίμηνο εργαστήριο της μεθόδου, την περίοδο Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2021.

Καθολικά προσβάσιμο με υποτιτλισμό για Κωφούς & Βαρήκοους, απόδοση στην Νοηματική γλώσσα και Ακουστική Περιγραφή.

Σχεδιασμός μεθόδου: Γιώτα Πεκλάρη
Υλοποίηση: Γιώτα Πεκλάρη, Νατάσα Χαντά-Μάρτιν

Διερμηνεία στην Νοηματική γλώσσα: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου

Σκηνοθεσία: Γιώτα Πεκλάρη & Χρυσάνθη Μπαδέκα
Διεύθυνση Φωτογραφίας, Κινηματογράφηση, Μοντάζ: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Συμμετείχαν: Χρήστος Κουτσοβασίλης, Νίκος Λεβεντάκης, Μαρία Μαμαντάκη, Νεφέλη Κούβελα, Βιργινία Πετρινώλη, Κώστας Βασίλης, Μαριάννα Δεσύπρη, Κέλλυ Αλιβάνιστου, Σοφία Σταυρακάκη

Σενάριο Ακουστικής Περιγραφής – Υποτιτλισμός για Κωφούς και Βαρήκοους: Κερασία Μιχαλοπούλου σε συνεργασία με την Liminal Access
Εκφώνηση: Γιώτα Πεκλάρη
Απόδοση στην Νοηματική γλώσσα: Νίκος Λεβεντάκης

Διοργάνωση: PLAYGROUND for the arts\ Σεπτέμβριος- Νοέμβριος 2021

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

*Το υλικό του εργαστηρίου αντλεί έμπνευση από την διδασκαλία του αγαπημένου μέντορα και φίλου, Keith Terry (Κιθ Τέρυ)

2. “Εγκλεισμός… Ένα ΚΟΥΤΙ που μας περιβάλλει…”

Το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Δήμου Λευκάδας παρουσιάζει την μικρού μήκους ταινία: “Εγκλεισμός… Ένα ΚΟΥΤΙ που μας περιβάλλει…” Κατάσταση πολυεπίπεδου περιορισμού, σωματικά και ψυχικά με εμφανώς δυσάρεστα αποτελέσματα…

Φανταστείτε το ως μια μόνιμη συνθήκη…

Ασυμβίβαστοι άνθρωποι οι πρωταγωνιστές μας… Είναι μόνοι και βιώνουν μια συνθήκη εγκλεισμού…

Είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν τους φόβους τους, τις δυσκολίες, τις ανησυχίες τους;

Τι νιώθουν;
Τι φοβούνται;
Τι ελπίζουν;

«Τα κουτιά»

Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και η ευτυχία μας είναι αυτό ακριβώς που μας απασχολεί…

Μέσα από την ενασχόλησή μας με την Τέχνη και συγκεκριμένα με αυτά που τολμούμε μέσα από αυτή, ανακαλύπτουμε τον ικανό εαυτό μας, βγαίνουμε έξω από «το Κουτί» της ασφάλειας μας αλλά όμως και του περιορισμού, του οικείου αλλά και του φόβου.
Μέσα από την δημιουργική αυτή διαδικασία ανακαλύπτουμε τις εσωτερικές μας ανάγκεςφόβουςδυσκολίεςεπιθυμίες, γνωρίζουμε τις δυνατότητες μας, μπορούμε να ονειρευτούμε και να εξελιχθούμε στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Ένα Αγόρι κι ένα Κορίτσι νιώθουν μόνοι και ο καθένας χρησιμοποιεί το όνειρο, την αγάπη για τον χορό και την βαθειά επιθυμία για μοίρασμα, αγάπη, έρωτα. Μπορούν τολμώντας και χορεύοντας να συναντηθούν και να βγουν έξω από «το Κουτί» τους;

Ένα Εκφραστικό Κορίτσι είναι περιορισμένο νιώθει αδύναμο κι εγκλωβισμένο σε ένα σώμα που δεν το έχει επιλέξει. Όταν δυναμώσει ψυχικά και πνευματικά μέσα από την δυσκολία και πιστέψει στον εαυτό της μπορεί να σπάσει τα όρια και βγεί έξω από «το Κουτί» που την φοβίζει και να Ζήσει;

Ένας «Διαφορετικός» Άνδρας μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή την διαφορετικότητα σαν Χάρισμα υπέρ του, να πλησιάζει τους ανθρώπους με τον δικό του μοναδικό τρόπο και να τους δίνει μαγεία;

Ο Άνθρωπος με ενσυναίσθηση, φυσική ευγένια και επιθυμία για προσφορά μπορεί να βγαίνει έξω από το «το Κουτί» και να νιώθει ψυχική πληρότητα;

Ο Τύπος που αγαπάει τις ατέλειωτες βόλτες, εισπράττει αγάπη και χαμόγελα ενώ χαρίζει λουλούδια στους περαστικούς μπορεί να περιοριστεί σε ένα «Κουτί»;

Ο Άνθρωπος που ζεί σε ένα παγωμένο «Κουτί» που δεν έχει επιλέξει, αλλά έχει την περιέργεια και την επιθυμία να χρησιμοποιήσει το μυαλό του μπορεί να ανακαλύψει μία έξοδο διαφυγής σε έναν τόπο με φως, ζεστασιά, φίλους και πνευματική ικανοποίηση;

Ένα Ταλαντούχο Παιδί που έχει «το πινέλο» αλλά του λείπει «ο καμβάς»… Πώς θα βρει το δρόμο γι’ αυτόν; Με αυτόν θα ανακαλύψει τον ικανό εαυτό του…;

3. «Πώς να εκπαιδεύσεις ένα αντιήρωα – How to train an antihero»

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα” σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπλέτα και παραγωγή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου.

Το ντοκιμαντέρ έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 44ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, ενώ ακολούθησε το 24ο Φεστιβάλ για παιδιά νέους στην Ολυμπία και το 15ο Φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα. Έκτοτε, έχει ταξιδέψει και εκτός Ελλάδας και συνεχίζει. Την μουσική της ταινίας υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης.

Σημείωμα σκηνοθέτη:
«Το θέατρο, πολλές φορές λειτουργεί θεραπευτικά. Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα ασχολούνται και ερασιτεχνικά με το θέατρο, με σκοπό να γνωρίσουν το θυμικό τους. Λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα με δυσκολίες και αναπηρία επιλέγουν να κάνουν θέατρο, κυρίως λόγω κοινωνικού αποκλεισμού.
Η ένταξη και η κοινωνική ενσωμάτωση είναι υπόθεση όλων μας. Υπάρχει θέατρο για τους διαφορετικούς: τους αντιήρωες, που φτάνει μια στιγμή μόνο, για να σε πείσει ότι ακόμη κι αν δεν βγάζουν λέιζερ από τα μάτια, είναι πραγματικοί σούπερ-ήρωες.

Συντελεστές:
Σενάριο- Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας
DOP: Γιάννης Μπλέτας
Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
Ήχος: Ble Productions
Μοντάζ: Γιάννης Μπλέτας
Κοστούμια: Δέσποινα Ανυφαντάκη
Σχεδιασμός ήχου-μίξη: Ιωάννης Γιαννακόπουλος
Θεατρική καθοδήγηση: Φλώρα Ασουμανάκη
Εθελοντές: Ειρήνη Κλάδου, Παύλος Μελισσινός, Ελένη Στάμαργα
Υποτιτλισμός: Aurthorwave
Συμμετέχουν: Στέλιος Βουρβαχάκης, Παναγιώτης Λύκος, Ραφαέλα Φραγκιαδάκη ,Μιχάλης Δρυγιαννάκης,
Δέσποινα Πετσαγγουράκη, Στέλλα Λαγουδάκη, Μαρία Δραμιτινού, Κωστής Μίσα, Στελιάννα
Παπαδάκη,Μανόλης Σταυρουλάκης
Παραγωγή: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου, με την επίβλεψη του προγράμματος “Αγγίζοντας τον κόσμο των συναισθημάτων με τα δικά μου χέρια” του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Συμπαραγωγή: Ble Productions

Με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης.

4. «Όλοι Ερχόμαστε από Κάπου»

Ένα ταξίδι φτάνει στο τέλος του… “Όλοι ερχόμαστε από κάπου”… η κινηματογραφική δουλειά μιας συνεργασίας τεσσάρων επαγγελματικών θεατρικών συμπεριληπτικών ομάδων από Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία και Τσεχία στο πλαίσιο του προγράμματος POWER της Δημιουργικής Ευρώπης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Μια filmed performance για τη συμπερίληψη στην Τέχνη που καταργεί περιορισμούς, προκαταλήψεις και κοινωνικά στερεότυπα. Μια εξαιρετική προσέγγιση στη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου, ένα πρωτόγνωρο κινηματογραφικό εγχείρημα με εξ αποστάσεως συνεργασίας των συντελεστών, που μέσα από το φακό της αναπηρίας που τόσο συχνά αγνοούμε ή περιθωριοποιούμε προσεγγίζεται η φυσική τάση της μετανάστευσης για τηνιστορία μετανάστευσης,  επιβίωση του είδους.

H κινηματογραφική αυτή παράσταση αφηγείται μια την ιστορία ενός παιδιού και του γονιού του που αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι τους, τη χώρα τους. Ο γονιός προσπαθεί να εξηγήσει στο παιδί του τα αίτια και τις συνθήκες του διωγμού.

Μια κινηματογραφική παραγωγή από τέσσερις επαγγελματικές θεατρικές ομάδες ανάπηρων και μη ανάπηρων ηθοποιών, του Nazareno Cooperative (Ιταλία), KCAT Arts Centre (Ιρλανδία), Studio Citadela (Τσεχία) και της ομάδας ΘΕΑΜΑ – Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία (Ελλάδα) – οι οποίες συνεργάστηκαν για την παραγωγή, βασισμένη σε ένα θεατρικό έργο με θέμα τη μεταναστευτική κρίση. Το σενάριο βασίζεται σε συνεντεύξεις με πρόσφυγες στην Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία και Τσεχία. Ως θεατρική παράσταση έκανε πρεμιέρα στην Τσεχία τον Ιανουάριο του 2020, και κατόπιν λόγω πανδημίας διαμορφώθηκε μια κινηματογραφική εκδοχή του θεατρικού έργου.

 

Follow and Share