Επισκεφθείτε τις 12 Συμπεριληπτικές και Προσβάσιμες Εκθέσεις
140 έργα Προσβάσιμα και σε άτομα με οπτική αναπηρία, με Κειμενική Περιγραφή από τον πολιτιστικό οργανισμό Liminal.
Συμμετέχουν: Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νάπολης (Ιταλία), Art Buddies, Βασίλης Δεμερούκας, HER-autism, Αντώνης Εξαρχόπουλος, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών «Εκκίνηση», Ινστιτούτο Θεραπείας Δια των Τεχνών “Λίλιαν Βουδούρη”, “Το Εργαστήρι”, Μιχάλης Λουδάρος, «Ιοί και Κόρες», ΜΩΒ ΠΥΞΙΔΑ – ΚΔΑΠ μεΑ, Ορέστης Χιώτης, Παναγιώτης Μαρινάκης
Εικαστική Επιμέλεια Εκθέσεων: Πριστούρης Παναγιώτης, MSc, Εικαστικός-Χαράκτης
Περισσότερα για τις Εκθέσεις εδώ…
Στηρίζουμε την Αυτοδιαχειριζόμενη Κοινωνική Κουζίνα Μοναστηράκι
Φέτος στο Nevronas FESTival υποστηρίζουμε την Αυτοδιαχειριζόμενη Κοινωνική Κουζίνα Μοναστηράκι και συγκεντρώνουμε κριθαράκι, πελτέ και ελαιόλαδο, για την εξολοκλήρου εθελοντική δράση όμορφων ανθρώπων που από το 2014 μαγειρεύουν στην πλατεία Μοναστηράκι, για όσους έχουν ανάγκη.
Επισκεφθείτε τα Περίπτερα Φορέων
Τζάμπολ Αγάπης
Η Στεγη της Ε.Γ.Ν.Υ.Α.
Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
ΜοιαΖΩ
Σειρά Σου
Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «ΧΑΡΑ»
Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών (Κ3)
School Synergy Snacks (3S)
«Ιοί και Κόρες»
Best Buddies Greece
ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ – Κέντρο Θεραπευτικής Συμβουλευτικής Παιδιών και Ενηλίκων
Βιβλιοπωλείο/Εκδόσεις ΑΛΦΕΙΟΣ
Dots. Art for all
Αυτοδιαχειριζόμενη Κοινωνική Κουζίνα Μοναστηράκι
EY
Cepal
Γνωρίστε τη Καμπάνια Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης για τις αόρατες αναπηρίες “Σειρά Σου”
Ο Nevronas, ο Σύλλογος Open School Days και η ΑΜΚΕ BRAINSHOT, οργανώνουν και συντονίζουν την Πανελλήνια Καμπάνια Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης «ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ».
Ο στόχος είναι να καταστεί αναγνωρίσιμο το διακριτικό σήμα «ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» στην ελληνική πραγματικότητα και παράλληλα μέσα από δράσεις ενημέρωσης να εκπαιδευτεί το ευρύ κοινό, και κυρίως η νέα γενιά, σε θέματα που αφορούν τις λεγόμενες “αόρατες αναπηρίες”.
Ζωγραφίστε κι εσείς… “Ο Τοίχος της Συμπερίληψης του FESTival”
Συμμετέχοντες, φίλοι και επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να συνδημιουργήσουν ένα ομαδικό επιτοίχιο έργο. Σε μία ορισμένη διάσταση αλλά με ποικιλία υλικών όπως: μαρκαδόροι, μολύβι, παστέλ, τέμπερες, ακρυλικά, κ.α., ο κάθε ένας θα αφήσει το στίγμα της επισκεψής του με κάποιες γραμμές, χρώματα και σχήματα. Μέσα από μια ολοκληρωμένη και βιωμένη εμπειρία συνομιλούμε μεταξύ μας, στον ίδιο χώρο και χρόνο, με τρόπο εικαστικό, αυθόρμητο και άμεσο. Ας θυμηθούμε ότι η εικαστική γλώσσα ως μέσο ανθρώπινης έκφρασης, δεν επιδέχεται περιορισμούς. Είναι άχρονη, καθολική και ενωτική.
Σας καλούμε να εκφραστούμε, να δημιουργήσουμε και να επικοινωνήσουμε γίνοντας ο ένας η συνέχεια του άλλου, έστω και μέσα από μια γραμμή.
16:00 – 17:00 “Weaving connections” – Interactive Installation by Supercluster (Βέλγιο) (No One Forgotten project) (Μηχανουργείο)
Locative Media Supercluster is showcasing the interactive audiovisual installation Weaving Connections at the Nevronas FESTival. This installation spatializes video interviews from the No One Forgotten project in an immersive video and sound setup. The multimedia experience is centered around the question, “What does connection mean to you?” asked to participants to the No One Forgotten project around the globe.
The installation does not only show connection between all people, but also blurs the borders between humans and non-humans,highlighting how all living beings are in harmony through shared sensory experiences.
Visitors can not only watch these short videos but also contribute their own thoughts and feelings on the topic, becoming part of a growing installation.
The activities of Locative Media Supercluster explore how we all connect by opening our senses and feeling the beauty of who and what is around us, acknowledging the intelligence of the more than human world, listening to the polyphony of languages, interactions and connections going on around us and within us. We belong and a greater intimacy with our environment is a powerful way to expand our sense of belonging, a shared identity and our love for people because we are all Nature.
Locative Media Supercluster (Supercluster) is a Belgian nonprofit organization that coordinates and designs collaborative courses, workshops, games, and art projects. It explores new ways of creating and learning with emerging technologies and locative media, addressing local-global issues, planetary crises, and forces of global change. Supercluster promotes joined-up thinking on both local and global scales.
Focusing on the intersection of the virtual, digital, and natural worlds, Supercluster aims to restore ecology and places through technology. It hosts activities for two sister projects: CGeomap and Oika – Intelligence with Nature. The Oika project fosters a community of practice that integrates art with ecological intelligence, helping artists and communities gain deeper ecological insights through immersion in nature. Its goal is to develop new language, concepts, and confidence for artists to reframe and communicate art’s relevance in the Anthropocene.
17:00 – 18:00 Nevronas TALKS, Μαρίτα Τυράκη – Δασκάλα, Ειδική Παιδαγωγός, Συγγραφέας, Ιωάννης Τσουμπρής – Γονέας ΑμεΑ, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, ιδρυτής του Τζάμπολ Αγάπης, Χρυσή Μόρφη-Μέτζου – Παραολυμπιονίκης Boccia, με Διερμηνεία στην ΕΝΓ από την HandsUp (Mηχανουργείο)
Η Νευροδιαφορετικότητα μέσα από τη Λογοτεχνία… «ΜΠΛΕ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ» με την Μαρίτα Τυράκη
Με αφορμή την επιτακτική ανάγκη να αποδεχθούμε και να νιώσουμε οικειότητα με τη Νευροδιαφορετικότητα σε όλους τους τομείς της ζωής μας, η Μαρίτα Τυράκη εστιάζει στην λογοτεχνία από την οποία δεν λείπουν οι νευροδιαφορετικοί ήρωες!
Η Μαρίτα είναι δασκάλα δημοτικής εκπαίδευσης και ειδική παιδαγωγός. Ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης. Το μεταπτυχιακό της, καθώς και εισηγήσεις που έχει κάνει σε παιδαγωγικά συνέδρια σχετίζονται με τον συναισθηματικό κόσμο και τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών με ΔΑΦ. Έχει παρακολουθήσει τα σεμιναριακά μαθήματα δημιουργικής γραφής και παραμυθιού της συγγραφέως Αντιγόνης Πόμμερ στη σχολή Tabula Rasa. Πριν από ενάμιση χρόνο κυκλοφόρησε το πρώτο της ατομικό μυθιστόρημα με τίτλο «Μπλε Παπαγάλος». Πρόκειται για ένα αστυνομικό βιβλίο με ήρωα έναν ντετέκτιβ με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, που καταφέρνει να λύσει το μυστήριο μιας δολοφονίας σε ένα τσίρκο χάρη στον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης του, σε μια εποχή που δεν γνώριζαν την έννοια των αναπτυξιακών διαταραχών.
Στο Nevronas TALK θα μιλήσει για τον σημαντικό ρόλο της λογοτεχνίας, στην βαθύτερη κατανόηση της νευροδιαφορετικότητας, αλλά και στην κατάρριψη ορισμένων στερεοτύπων που την συνοδεύουν. Κλείνοντας θα κάνει αναφορά στον ντετέκτιβ Χανς, τον πρωταγωνιστή του βιβλίου της «Μπλε Παπαγάλος».
«ΜΙΑ ΜΠAΛΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΝΩΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» με τον Ιωάννη Τσουμπρή
Ο Ιωάννης Τσουμπρής είναιΕκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, δημιουργός του προγράμματος Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής και ιδρυτής του Τζάμπολ Αγάπης, καθώς επίσης και συγγραφέας 5 βιβλίων για την αναπτυξιακή διδασκαλία της Καλαθοσφαίρισης.
Θα μας μιλήσει για την πορεία της διδασκαλίας του Τζάμπολ Αγάπης, μέσα από την έμπνευση και την αγάπη του αυτιστικού γιου του Μιχάλη, και για την ανάπτυξη της διδασκαλίας σε όλη την Ελλάδα.
Συνομιλητές του γονείς παιδιών με αναπηρία του Τζάμπολ Αγάπης,που θα αναφερθούν στα οφέλη των παιδιών τους στο κοινωνικό και συναισθηματικό τομέα, μέσα από το πρόγραμμα διδασκαλίας του Τζάμπολ Αγάπης.
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ, δικηγόρος, μητέρα της Χριστίνας, η οποία έχει ενταχθεί και ως αθλήτρια σε τυπική ομάδα μπάσκετ κορασίδων, μέσα από το πρόγραμμα ΣυνΕκπαίδευσης του Τζάμπολ Αγάπης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗΣ, ακαδημαϊκός, πατέρας δύο παιδιών μελών του Τζάμπολ Αγάπης, του Ιάσωνα και του Γιώργου.
“Ο πρωταθλητισμός είναι… η πορεία, η διαδικασία και όχι απλά ένας τίτλος που κατακτάς!” με τη Χρυσή Μόρφη-Μέτζου
Η Χρυσή Μόρφη-Μέτζου, γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από την Ζάκυνθο.
Έχει σπουδάσει μουσική και ανώτερα θεωρητικά, είναι πτυχιούχος πιάνου, φοίτησε στο ΕΚΠΑ αγγλική φιλολογία, στο αγγλικό κολλέγιο St. George στο τμήμα Διοίκησης και προγραμματισμό Η/Υ στο ΙΚΕ.
Είναι 2 φορές Παραολυμπιονίκης και μέλος της Εθνικής Ομάδας Μπότσια από το 2014 μέχρι σήμερα, Παγκόσμια και Ευρωπαία Πρωταθλήτρια, ενώ στο παρελθόν υπήρξε πρωταθλήτρια κολύμβησης στην κατηγορία S3 και μέλος της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης ΑμεΑ.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Διεύθυνση Επικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ, ως στέλεχος στο Γραφείο Τύπου.
Η Χρυσή θα μιλήσει για την πραγματική ουσία του πρωταθλητισμού που είναι η ανθρώπινη προσπάθεια και η διαδικασία προς τον στόχο και πώς αυτό αλληλεπιδρά με την κοινωνία μας.
Όπως λέει και η ίδια: «Να έχουμε κριτική σκέψη και να κοιτάμε την ουσία της ανθρώπινης προσπάθειας ..Όχι μόνον το αποτέλεσμα!»
18:00 – 19:00 Nevronas PANEL “Ψυχική ανθεκτικότητα των Γονέων Αυτιστικών Ατόμων” από την HandsUp (Αποθήκη)
Το PANEL θα ασχοληθεί με την ψυχική ανθεκτικότητα και τους μηχανισμούς άμυνας για γονείς και φροντιστές αυτιστικών ατόμων. Πώς θωρακίζεις τον εαυτό σου; Ποιές δυνάμεις ενεργοποιείς για να ανταπεξέλθεις στις -κατά γενική ομολογία- δύσκολες προκλήσεις του αυτισμού και ειδικά στο χαμηλό άκρο του φάσματος;
Πόσο αλώβητος μπορείς να βγεις από αυτό το σύμπαν; Και πού θα στραφείς για στήριξη και βοήθεια;
Ποιά υποστήριξη πρέπει να δίνουν οι επαγγελματίες υγείας και εκπαίδευσης στους γονείς;.. Μπορούν και κατά πόσο είναι εφικτό αυτές οι θεραπευτικές σχέσεις να παρέχουν ουσιαστική στήριξη στους γονείς, μέσω αμοιβαίου σεβασμού και ενσυναίσθησης;
Οι ομιλητές έχουν εμπειρία και βιωματική γνώση του θέματος και ο καθένας διάλεξε κάτι διαφορετικό για να σμιλέψει την ψυχική του ανθεκτικότητα.
Συντονισμός: Ειρήνη Συνανίδου- Μητέρα αυτιστικού ενήλικα, Παιδαγωγός
προσχολικής αγωγής, Ιδρυτικό μέλος της ΑΜΚΕ «ΜοιαΖΩ», συνεργάτης του nevronas.gr
Συμμετέχουν:
Γιάννης Κουρής: Πατέρας Αυτιστικού παιδιού και δρομέας με σκοπό την επικοινωνία για τον Αυτισμό.
Γιούλα Τσιότρα: μητέρα ενήλικα στο φάσμα του αυτισμού και ιδρυτικό μέλος της ΑΜΚΕ «Ζούμε Μαζί»
Mάλεση Γεωργία: Ψυχολόγος
19:00 – 20:00 Εργαστήριο “Deaf Access in Action” της εταιρείας HandsUp (Δεξαμενές)
Το εργαστήριο “Deaf Access in Action“ της εταιρείας HandsUp έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και εξοικείωση με την αναπηρία της κώφωσης, προωθώντας την ισότιμη πρόσβαση για κωφά και βαρήκοα άτομα σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής. Μέσα από πρακτικές ασκήσεις, βιωματικές εμπειρίες και τη χρήση της νοηματικής γλώσσας, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού περιβάλλοντος, όπου η επικοινωνία και η πρόσβαση γίνονται εφικτές για όλους. Το εργαστήριο στοχεύει να ενισχύσει την κατανόηση και τις δεξιότητες των ατόμων που έρχονται σε επαφή με την κοινότητα των κωφών, είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο.
19:15 – 21:30 Προβολή Ταινίας “Tα Όρια μας” (Υπότιτλοι) και Συζήτηση με Συντελεστες, με Διερμηνεία στην ΕΝΓ από την HandsUp (Αποθήκη)
Με αφορμή τον αθλητισμό, η ταινία «Τα Όρια μας» μιλά για την οικογένεια και την αναπηρία, χρησιμοποιώντας το χιούμορ και την αισιοδοξία, με ένα τρόπο σχεδόν αφιλτράριστο και ρεαλιστικό.
Κεντρικό πρόσωπο ο Γιάννης Χατζήμπεης, ο μοναδικός αθλητής με αναπηρία ανάμεσα σε 3.000 συμμετέχοντες στο απαιτητικό Ironman και έχοντας ένα πρωτοφανές για την Ελλάδα αθλητικό βιογραφικό, αποφασίζει να μυήσει τα δύο παιδιά του στον αθλητισμό. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από τη HandsUp.
Συντελεστές:
Κινηµατογράφιση: Παντελής Ματζανάς (GSC), Αργύρης Θέος(GSC), Γιώργος Ευστρατιάδης, Παναγιώτης Στεργιανός, Δ. Γιατζουζάκης.
Μοντάζ: Γιώργος Πατεράκης
Ήχος: Tone Studio – Κώστας Φυλακτίδης, Γιάννης Γιαννακόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Δήµητρα Νικολοπούλου, Έντυ Διαµαντόπουλος Παραγωγή: MFC 4 ALL
Έρευνα-Σενάριο-Σκηνοθεσία: Δηµήτρης Γιατζουζάκης
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γιάννης Χατζήµπεης, Μελίνα, Φίλιππος, Θοδωρής και Κοραλία Χατζήµπεη, Μαρία Φωλά, Γιώργος Μαθάς, Βασίλης Κροµµύδας, Χρήστος Γείτονας, Γρηγόρης Σκουλαρίκης, Ντενίζ Δηµάκη, Νίκος Κουµπενάκης, Βαγγέλης Μπάρλας, Γεράσιµος Κορδάτος, Νίκος Πατεράκης, Σάκης Κωστάρης, Μαριάννα Μπατσαλιά, Κώστας Φύκας, Σωκράτης Πλιάκος, Δηµοσθένης Μιχαλεντζάκης, Κάραµπετ Τουρακιάν, Πελαγία και Λευτέρης Φετζιάν.
20:15 – 21:00 Θεατρική Παράσταση “ΑΝΩΛΟΓΑΣΤΡΙΔΑ” του Χριστόφορου Αντωνιάδη, με Διερμηνεία στην ΕΝΓ από την HandsUp (Μηχανουργείο)
Μόλις έχει τελειώσει το πάρτι του Φοίβου.
Ενός νευροδιαφορετικού νέου που γιορτάζει το πέρασμα του στην ενήλικη πλέον ζωή.
Ένα μισοφαγωμένο κομμάτι τούρτας και το αγαπημένο του ψάρι, ανωλογαστρίδα, από ζαχαρόπαστα, γίνονται η αφορμή για να ταξιδέψει το μυαλό του σε τέσσερις χαρακτηριστικές μέρες γενεθλίων.
Τα πέμπτα, ένατα, δωδέκατα και δέκατα έκτα γενέθλια έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη του, καθώς κάποιος απρόσκλητος επισκέπτης εμφανίστηκε ως δώρο γενεθλίων.
-Αμαντέ Μότσαρτ, Αμέλια Έκχαρτ, Άντι Γουόρχολ και Τζέιν Όστεν-*,
μοιράζονται κομμάτια της ζωής τους, αποκαλύπτουν και εκμυστηρεύονται , μα πάνω απ’ όλα συμπορεύονται μαζί με τον Φοίβο,
σ’ έναν αλλιώτικο κόσμο, στον κόσμο της νευροδιαφορετικότητας.
Μια ώρα απομένει μέχρι η μέρα των 18ων γενεθλίων γίνει παρελθόν.
Άραγε θα εμφανιστεί κάποιος απρόσκλητος επισκέπτης;
Ο Χριστόφορος Αντωνιάδης μετά τις βιογραφίες (Ιόλας, Καλιγούλας, Γουόρχολ, Μότσαρτ και Άγιος Χριστοφόρος) καταπιάνεται αυτή τη φορά με μια προσωπογραφία, εμπνευσμένη από τον εξάχρονο νευροδιαφορετικό ανιψιό του, ο οποίος πριν δυο χρόνια διαγνώστηκε με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας.
Τα βιώματα γίνονται τέχνη και η τέχνη το μέσον για να διεκδικήσουμε έναν καλύτερο κόσμο.
*Ο Αμαντέ Μότσαρτ, η Αμέλια Έκχαρτ, ο Άντι Γουόρχολ και η Τζέιν Όστεν, ήταν νευροδιαφορετικοί.
Ταυτότητα της παράστασης:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Αντωνιάδης
Κοστούμια: A.Family
Σκηνικός χώρος: Χριστιάνα Αντωνιάδου
Φωτισμοί: Alex.K
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Τσιαούση
Σκηνοθεσία Video: Χριστόφορος Αντωνιάδης
Στο ρόλο του νευροδιαφορετικού Φοίβου ο Χριστόφορος Αντωνιάδης
21:30 – 22:30 Συναυλία EyeHarp με Alcatrash – “Παίζω μουσική με τα μάτια”, Αλεξάνδρα Κερλίδου, Κωνσταντίνος Αμανατίδης, Κάλλια Γκρίνια, Ζαχαρίας και Ηλίας Βαμβακούσης. Με Διερμηνεία στην ΕΝΓ, Ζωντανό Υπερτιτλισμό και Ζωντανή Προβολή Υπερτίτλων από την ATLAS E.P. (Εξωτερικό Stage)
Το EyeHarp είναι ένα λογισμικό, ένα ψηφιακό όργανο που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία να παίζουν μουσική με τα μάτια! Σχεδιάστηκε με αποστολή να προσφέρει σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα τη δυνατότητα να μάθουν μουσική και να παίξουν ένα μουσικό όργανο χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν τα άκρα τους.
Με μια ειδική κάμερα παρακολούθησης ματιών, οι χρήστες του EyeHarp μπορούν να παίζουν μελωδίες σε
διαφορετικά επίπεδα πολυπλοκότητας μόνο με τα μάτια τους, βοηθώντας τους να συμπεριληφθούν σε μουσικές δραστηριότητες, όπως η παράσταση με άλλους μουσικούς.
Ο δημιουργός του EyeHarp, Ζαχαρίας Βαμβακούσης, θα βρεθεί στη σκηνή με τους μαθητές του Aλεξάνδρα Κερλίδου και Κωνσταντίνο Αμανατίδη. Μαζί τους το συγκρότημα Alcatrash, η Κάλλια Γκρίνια και ο Ηλίας Βαμβακούσης.