Επισκεφθείτε τις 12 Συμπεριληπτικές και Προσβάσιμες Εκθέσεις
140 έργα Προσβάσιμα και σε άτομα με οπτική αναπηρία, με Κειμενική Περιγραφή από τον πολιτιστικό οργανισμό Liminal.
Συμμετέχουν: Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νάπολης (Ιταλία), Art Buddies, Βασίλης Δεμερούκας, HER-autism, Αντώνης Εξαρχόπουλος, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών «Εκκίνηση», Ινστιτούτο Θεραπείας Δια των Τεχνών “Λίλιαν Βουδούρη”, “Το Εργαστήρι”, Μιχάλης Λουδάρος, «Ιοί και Κόρες», ΜΩΒ ΠΥΞΙΔΑ – ΚΔΑΠ μεΑ, Ορέστης Χιώτης, Παναγιώτης Μαρινάκης
Εικαστική Επιμέλεια Εκθέσεων: Πριστούρης Παναγιώτης, MSc, Εικαστικός-Χαράκτης
Περισσότερα για τις Εκθέσεις εδώ…
Στηρίζουμε την Αυτοδιαχειριζόμενη Κοινωνική Κουζίνα Μοναστηράκι
Φέτος στο Nevronas FESTival υποστηρίζουμε την Αυτοδιαχειριζόμενη Κοινωνική Κουζίνα Μοναστηράκι και συγκεντρώνουμε κριθαράκι, πελτέ και ελαιόλαδο, για την εξολοκλήρου εθελοντική δράση όμορφων ανθρώπων που από το 2014 μαγειρεύουν στην πλατεία Μοναστηράκι, για όσους έχουν ανάγκη.
Επισκεφθείτε τα Περίπτερα Φορέων
Τζάμπολ Αγάπης
Η Στεγη της Ε.Γ.Ν.Υ.Α.
Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
ΜοιαΖΩ
Σειρά Σου
Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «ΧΑΡΑ»
Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών (Κ3)
School Synergy Snacks (3S)
«Ιοί και Κόρες»
Best Buddies Greece
ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ – Κέντρο Θεραπευτικής Συμβουλευτικής Παιδιών και Ενηλίκων
Βιβλιοπωλείο/Εκδόσεις ΑΛΦΕΙΟΣ
Dots. Art for all
Αυτοδιαχειριζόμενη Κοινωνική Κουζίνα Μοναστηράκι
EY
Cepal
Γνωρίστε τη Καμπάνια Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης για τις αόρατες αναπηρίες “Σειρά Σου”
Ο Nevronas, ο Σύλλογος Open School Days και η ΑΜΚΕ BRAINSHOT, οργανώνουν και συντονίζουν την Πανελλήνια Καμπάνια Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης «ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ».
Ο στόχος είναι να καταστεί αναγνωρίσιμο το διακριτικό σήμα «ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» στην ελληνική πραγματικότητα και παράλληλα μέσα από δράσεις ενημέρωσης να εκπαιδευτεί το ευρύ κοινό, και κυρίως η νέα γενιά, σε θέματα που αφορούν τις λεγόμενες “αόρατες αναπηρίες”.
Ζωγραφίστε κι εσείς… “Ο Τοίχος της Συμπερίληψης του FESTival”
Συμμετέχοντες, φίλοι και επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να συνδημιουργήσουν ένα ομαδικό επιτοίχιο έργο. Σε μία ορισμένη διάσταση αλλά με ποικιλία υλικών όπως: μαρκαδόροι, μολύβι, παστέλ, τέμπερες, ακρυλικά, κ.α., ο κάθε ένας θα αφήσει το στίγμα της επισκεψής του με κάποιες γραμμές, χρώματα και σχήματα. Μέσα από μια ολοκληρωμένη και βιωμένη εμπειρία συνομιλούμε μεταξύ μας, στον ίδιο χώρο και χρόνο, με τρόπο εικαστικό, αυθόρμητο και άμεσο. Ας θυμηθούμε ότι η εικαστική γλώσσα ως μέσο ανθρώπινης έκφρασης, δεν επιδέχεται περιορισμούς. Είναι άχρονη, καθολική και ενωτική.
Σας καλούμε να εκφραστούμε, να δημιουργήσουμε και να επικοινωνήσουμε γίνοντας ο ένας η συνέχεια του άλλου, έστω και μέσα από μια γραμμή.
10:00 – 13:30 Προβολές Παιδικών Ταινιών: “Pablo” από Vodafone TV και Psaroloco Media Literacy Project (Αποθήκη)
Pablo: Ο αυτιστικός ήρωας animation που μιλάει ελληνικά
Η δημοφιλής, βραβευμένη, βρετανική παιδική σειρά Pablo είναι στο Vodafone TV και έχει δώσει τη δυνατότητα σε αυτιστικά άτομα που ζουν στην Ελλάδα να πρωταγωνιστήσουν στη μεταγλώττισή της. Στο Nevronas FESTival τα παιδιά (και όχι μόνο ) θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιλεγμένα επεισόδια της ξεχωρστής αυτής σειράς!
Ο Pablo είναι ένα δημιουργικό, έξυπνο, τρυφερό και γεμάτο φαντασία αγόρι, που ζωγραφίζει τον κόσμο όπως τον αντιλαμβάνεται μέσα από τα μάτια του. Χρησιμοποιώντας τις μπογιές του μετατρέπει τις δυσκολίες που συναντά σε φανταστικές εμπειρίες και ζωντανεύει τα συναισθήματά του. Έτσι, καταφέρνει να αντικρίσει τη ζωή με δύναμη και αυτοπεποίθηση!
To PSAROLOCO στο Nevronas FESTival!
Το Πρόγραμμα/Εργαστήρια Παιδείας στα Μέσα Psaroloco (Media Literacy Project / Labs) από το 2010 προωθεί την παιδεία στα μέσα ή αλλιώς οπτικοακουστική παιδεία με δεξιότητες πρόσβασης δημιουργικής χρήσης και κριτικής ανάλυσης του περιεχομένου ενσωματώνοντας του δασκάλους ως πρωταρχικούς φορείς του νέου αυτού οπτικοακουστικού αλφαβητισμού μέσω του κινηματογράφου. Αυτό θα κάνει και στο 3ο Nevronas FESTival με επιλεγμένες ταινίες animation!
11:00 – 12:00 “Weaving connections” – Interactive Installation by Supercluster (Βέλγιο) (No One Forgotten project)
Locative Media Supercluster is showcasing the interactive audiovisual installation Weaving Connections at the Nevronas FESTival. This installation spatializes video interviews from the No One Forgotten project in an immersive video and sound setup. The multimedia experience is centered around the question, “What does connection mean to you?” asked to participants to the No One Forgotten project around the globe.
The installation does not only show connection between all people, but also blurs the borders between humans and non-humans,highlighting how all living beings are in harmony through shared sensory experiences.
Visitors can not only watch these short videos but also contribute their own thoughts and feelings on the topic, becoming part of a growing installation.
The activities of Locative Media Supercluster explore how we all connect by opening our senses and feeling the beauty of who and what is around us, acknowledging the intelligence of the more than human world, listening to the polyphony of languages, interactions and connections going on around us and within us. We belong and a greater intimacy with our environment is a powerful way to expand our sense of belonging, a shared identity and our love for people because we are all Nature.
Locative Media Supercluster (Supercluster) is a Belgian nonprofit organization that coordinates and designs collaborative courses, workshops, games, and art projects. It explores new ways of creating and learning with emerging technologies and locative media, addressing local-global issues, planetary crises, and forces of global change. Supercluster promotes joined-up thinking on both local and global scales.
Focusing on the intersection of the virtual, digital, and natural worlds, Supercluster aims to restore ecology and places through technology. It hosts activities for two sister projects: CGeomap and Oika – Intelligence with Nature. The Oika project fosters a community of practice that integrates art with ecological intelligence, helping artists and communities gain deeper ecological insights through immersion in nature. Its goal is to develop new language, concepts, and confidence for artists to reframe and communicate art’s relevance in the Anthropocene.
10:30 – 11:30 Παίζουμε Μπάσκετ… με το Τζάμπολ Αγάπης (Εξωτερικός Χώρος)
To “ΤΖΑΜΠΟΛ ΑΓΑΠΗΣ” είναι Πιστοποιημένο Πρόγραμμα “Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής”, από την Ελληνική Δημοκρατία για Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας. Όραμα του είναι η ανάπτυξη της “Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής” του “Τζάμπολ Αγάπης” σε όλη την Ελλάδα. Με εκπαίδευση των παιδιών της Ειδικής Αγωγής στα βασικά στοιχεία του μπάσκετ, με δράσεις Συν-Εκπαίδευσης τους με άλλα παιδιά και με την αποδοχή τους εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου.
“Μία Μπάλα Μπάσκετ Ενώνει Όλα τα Παιδιά”
11:00 – 14:00 Πλανητοσκόπιο με τη Βίκυ Σακκή και το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών “ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ” (Δεξαμενές)
Η δράση «Πλανητοσκόπιο» έχει ως βασικό στόχο την έκφραση των εξατομικευμένων αναγκών του εκάστοτε παιδιού/ατόμου, καθώς και την διερεύνηση των αντιλήψεων και επιθυμιών τους.
Φτιάχνοντας την αρχική συνθήκη, τα άτομα καλούνται να ακολουθήσουν την οδηγία «φτιάξε τον δικό σου πλανήτη» μέσω της χρήσης :
- υφασμάτων
- χρωμάτων
- φιγούρες
- αντικείμενα
- παιχνίδια και διάφορα άλλα υλικά
Μπαίνουν στη διαδικασία να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα το οποίο συχνά αντικατοπτρίζει τις βαθύτερες επιθυμίες και ανάγκες τους.
Η σημαντικότητα της δράσης έγκειται στο γεγονός ότι τα ίδια τα άτομα έχουν τον έλεγχο και την δυνατότητα να εξερευνήσουν και να εξωτερικεύσουν όλο το εύρος των συναισθημάτων τους. Σε κάθε δημιουργία ο πλανήτης αναδεικνύει τις διαπροσωπικές σχέσεις του παιδιού, καθώς και την δυναμική αυτών των σχέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφέλη της δράσης δεν έχουν περιορισμένο ηλικιακό εύρος και μπορούν να εφαρμοστούν τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.
Η παρουσίαση της δράσης θα πραγματοποιηθεί μέσα από μελέτες περίπτωσης όπου θα συνοδεύεται από το αντίστοιχο οπτικό υλικό του εκάστοτε πλανήτη. Επιπλέον στον χώρο θα υπάρχουν διαθέσιμα υλικά για την διαμόρφωση ενός πλανήτη από τους συμμετέχοντες της διοργάνωσης.
12:00 – 13:00 “Ο Μικρός Πρίγκιπας” από την Συμπεριληπτική Θεατρική Ομάδα “ΟΝΕΙΡΟ ΕΙΝΑΙ”, με Διερμηνεία στην ΕΝΓ από την ATLAS E.P. (Μηχανουργείο)
Η ομάδα «Όνειρο είναι», είναι μια μικτή συμπεριληπτική ομάδα (συμμετέχουν καλλιτέχνες με αναπηρία). Στόχος της θεατρικής ομάδας, είναι να ξεπεράσει τα εμπόδια, τις ρατσιστικές προκαταλήψεις και κάθε είδους στερεότυπα στην τέχνη. Βασικός της δε στόχος, είναι να επισημάνει ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ανθρώπων, όπως και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα αναπηρίας στην Τέχνη. Η ομάδα τέχνης «Όνειρο είναι», δημιουργήθηκε το 2023 απ’ τους ηθοποιούς Αναστάση Κολοβό και Σωτήρη Ταχτσόγλου.
Σας περιμένουμε για ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του μικρού πρίγκιπα. Ελάτε να ανακαλύψουμε με τους μικρούς μας φίλους τα νοήματα του έργου που έχουν να κάνουν με την φιλία, την αγάπη, την αφοσίωση, την αποδοχή, την αγάπη για το περιβάλλον αλλά κυρίως να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά σε αυτό που δυστυχώς τα περισσότερα δεν μαθαίνουν μεγαλώνοντας… ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ!
Όπως λέει και η Αλεπού στον μικρό πρίγκιπα… «μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά… την ουσία δεν την βλέπουνε τα μάτια».
Συντελεστές
Κείμενο: Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ
Διασκευή κειμένου – Σκηνοθεσία: Αναστάσης Κολοβός, Σωτήρης Ταχτσόγλου
Ψυχογράφημα ρόλων: Αθανασία Κούσουλα (Σύμβουλος ψυχικής υγείας)
Παίζουν: Αναστάσης Κολοβός, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Αλέξανδρος Τρανουλίδης, Χρήστος Καρνάβας, Μαρία Παπαιωάννου, Γιάννης Μητάς, Μαρία-Ζωή Τερζοπούλου, Γιώργος Ζαπάκας, Gerald Stakaj.
Χορεύουν με αναπηρικό αμαξίδιο: Γιώργος Χρηστάκης, Έλλη Μπογιάκη
Μουσική-σύνθεση: Δημήτρης Ευαγγελινός
Στίχοι τραγουδιών: Μίνα Βρανοπούλου, Μελίνα Παγώνη
Σκηνικά κοστούμια: Ανθή Πετρουλάκη,
Φωτισμοί: Βλάσης Θεοδωρίδης
Επιμέλεια κίνησης: Βρισηίδα Σολωμού
Trailer: Σπύρος Ρασιδάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Πηνελόπη Χαλκιά
Φωτογραφίες: Γιώργος Ζακάπας, Βασίλης Καζής
Δημόσιες σχέσεις: Χαρά Ευδαίμων
13:30 – 15:00 Δημιουργούμε μαζι: ένα συμπεριληπτικό εργαστήρι μεταποίησης από την BRAINSHOT υπό τους ήχους κλασικής μουσικής (Μηχανουργείο)
Σε αυτό το εργαστήριο Upcycling του Brainshot με τη Σωτηρία Καρασιώτου ως instructor, βυθιζόμαστε σε ένα δημιουργικό ταξίδι που αγκαλιάζει τη συμμετοχικότητα, τη βιωσιμότητα και τη δημιουργικότητα. Άτομα με και χωρίς αναπηρία ενώνονται για να ζήσουν μια συλλογική εμπειρία επαναχρησιμοποίησης υφασμάτων και ρούχων που άλλοι θα θεωρούσαν άχρηστα, μεταμορφώνοντάς τα σε μοναδικά, χρηστικά έργα τέχνης. Yπό τους ήχους κλασικής μουσικής, αυτή η συνάντηση ξεπερνά την έννοια της απλής χειροτεχνίας και γίνεται ένας πραγματικός εορτασμός της διαφορετικότητας και της ομορφιάς που μπορεί να αναδυθεί μέσα από την ανακύκλωση.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να πειραματιστούν με τα υφάσματα, να τα ξαναδούν με νέο τρόπο και να ανακαλύψουν πώς το κάθε κομμάτι υλικού και η προσωπική ιστορία που κουβαλάει μπορεί να αποκτήσει μοναδική αξία. Εξερευνούμε πώς η μεταποίηση παλιών υφασμάτων γίνεται ισχυρό εργαλείο έκφρασης και περιβαλλοντικής διαχείρισης. Αγκαλιάζουμε την ιδέα ότι κάθε υλικό, κάθε ιστορία και κάθε άτομο φέρουν την ομορφιά τους, και με αυτό το πνεύμα θα την αναδείξουμε όλοι μαζί, μεταμορφώνοντας το συνηθισμένο σε κάτι εξαιρετικό.
13:30 – 15:00 Nevronas PANEL “Τα κοινωνικά οφέλη του Body Music” σε συνεργασία με το Athens International Body Music Festival 2024, με Διερμηνεία στην ΕΝΓ και στην ομιλούσα Ελληνική από την HandsUp (Αποθήκη)
Περισσότερα: ibmf.playgroundforthearts.com
Ομιλήτριες/ες:
ΗΠΑ – Keith Terry \ ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του International Body Music Festival
Τουρκία – Özgü Bulut \ εθνομουσικολόγος με ειδίκευση στην μουσική του σώματος ως εργαλείο μουσικοθεραπείας και κοινωνικο-πολιτισμικής αλλαγής
Αυστρία – Max Pollak \καλλιτέχνης και δάσκαλος μουσικής του σώματος με εμπειρία σε ομάδες εφήβων με αισθητηριακές αναπηρίες και νευροδιαφορετικότητα
Ελλάδα
Νατάσα Μάρτιν \ χορεύτρια, εθνοχορολόγος και ανθρωπολόγος χορού με εμπειρία στο μεταναστευτικό και τις προσφυγικές ομάδες
Γιώτα Πεκλάρη\ χορεύτρια και χορογράφος, δημιουργός των συμπεριληπτικών εργαστηρίων Connecting Body
Όλγα Δαλέκου \ κωφή ηθοποιός
Χρήστος Κουτσοβασίλης \ body musician με οπτική βλάβη, και άλλες/οι εκπρόσωποι οργανώσεων από την κοινωνία των πολιτών.
15:00 – 16:30 Εργαστήριο Quilling με τον Αντώνη Εξαρχόπουλο (Μηχανουργείο)
Ο Αντώνης Εξαρχόπουλος είναι αυτιστικός και ασχολείται με την άγνωστη σε πολλούς, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, Τέχνη του Quilling (χαρτοκοπτική και χαρτοπλεκτική)!
Ο Αντώνης εκθέτει τα έργα του στο 3ο Nevronas FESTival και μας προσκαλεί σε ένα ιδιαίτερο εργαστήριο για να μας ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο του Quilling!
15:00 – 18:00 Προσομοιωτής Αυτισμού του VR PLANET (Μηχανουργείο)
Η τεχνολογία της Εκπαιδευτικής Εικονικής Πραγματικότητας γίνεται εργαλείο ενσυναίσθησης & μας μεταφέρει στην θέση ενός ανθρώπου που ζει στο Φάσμα. Ένα πολύτιμο προσωπικό βίωμα του ΠΩΣ αντιλαμβάνεται τον κόσμο, ένα παιδί στο Φάσμα του Αυτισμού. Τρία διαφορετικά σενάρια προσομοίωσης Αυτισμού: στη σχολική αίθουσα, στη δημόσια συγκοινωνία, στην καφετέρια), τα οποία καλούμαστε να βιώσουμε από την ιδιαίτερη θέση του Αυτιστικού ατόμου.
Μέσω της VR Προσομοίωσης του Αυτισμού, βιώνουμε εμπειρικά & προσωπικά το πραγματικά ”εχθρικό” & αφιλόξενο περιβάλλον που από άγνοια έχουμε δημιουργήσει για αυτούς τους ανθρώπους, στις κοινωνίες μας. Μην γνωρίζοντας τα ειδικά χαρακτηριστικά του Φάσματος, όπως πχ την υπερακουσία (υπερ-αυξημένη ακοή σε σημείο να ενοχλεί & να αποπροσανατολίζει), την φωτοευαισθησία, κλπ, δρούμε με μειωμένη έως καθόλου ενσυναίσθηση & αυτή την έλλειψη έρχεται να καλύψει ο συγκεκριμένος προσομοιωτής.
Είναι πολύ σημαντικό οι νέες τεχνολογίες όπως η εικονική πραγματικότητα (VR – Virtual Reality) πέραν των όποιων άλλων χρήσεων τους, να εξυπηρετούν πρωταρχικά τον ίδιο τον άνθρωπο με κάθε δυνατό τρόπο. Να γίνονται ”στα χέρια των κατάλληλων ανθρώπων Εργαλεία Ενσυναίσθησης” όπως πολύ σωστά δήλωσε η Διεπιστημονική επιτροπή του ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ (ο επικεφαλής της επιτροπής, κος Αλέξανδρος Οικονόμου) όταν ήρθαν στο VR PLANET να αξιολογήσουν τον προσομοιωτή Αυτισμού, όπως & η κοινωνική λειτουργός του ΚΕΑ «Χαρά», Μαρία Κοτσίνη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε τον προσομοιωτή αυτισμού του VR PLANET «ένα εκπαιδευτικό εργαλείο ενσυναίσθησης για γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά και θεραπευτές».