12 Συμπεριληπτικές και Προσβάσιμες Εκθέσεις στο 3ο Nevronas FESTival
Στην σύγχρονη εποχή, πώς εκφράζονται οι έννοιες της συνύπαρξης ατόμων προερχόμενα από διαφορετικά περιβάλλοντα, στον καλλιτεχνικό χώρο; Στον τομέα του πολιτισμού, είναι οι χώροι πλήρως προσβάσιμοι; Και εν τέλει, ένας άνθρωπος με αναπηρία μπορεί να συμμετέχει ή και να παρακολουθήσει ένα πολιτιστικό δρώμενο με ευκολία και ευχαρίστηση;
Στο 3ο Nevronas FESTival, καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία παρουσιάζουν τις καλλιτεχνικές τους προσεγγίσεις, για 5 ημέρες (8, 9, 10, 11 και 12 Νοεμβρίου) στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στο χώρο του Μηχανουργειου, σε μια ποικιλία θεμάτων μέσα από 12 Συμπεριληπτικές Εκθέσεις, με τέτοιον τρόπο που οι όροι «Συμπερίληψη» και «Προσβασιμότητα» να αποκτούν τη μέγιστη υπόσταση, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη και βιωμένη εμπειρία στον θεατή.
Εικαστική Επιμέλεια Εκθέσεων: Πριστούρης Παναγιώτης, MSc, Εικαστικός-Χαράκτης
Υπηρεσίες Προσβασιμότητας από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Liminal με Κειμενική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία.
Art Buddies: «Συναισθήματα», ομαδική έκθεση ζωγραφικής από «Το Εργαστήρι»
Οι Art Buddies είναι μια ομάδα δεμένη που επιδιώκει την δια βίου εκπαίδευση στην Τέχνη της ζωγραφικής, την Συμπερίληψη και την Αυτοσυνηγορία. Η ομάδα Έργου αποτελείται από 5 ωφελούμενους, από 5 διαφορετικά παραγωγικά εργαστήρια του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες “Το Εργαστήρι”, και τις 2 Εκπαιδεύτριες τους, Δήμου Μελπομένη και Βασιλάκη Βασιλική. Στην έκθεση παρουσιάζεται ένας καταιγισμός σκέψεων, συναισθημάτων και χρωμάτων, μέσα από 6 μοναδικά έργα, δίνοντας έμφαση στη χειρονομιακότητα και στον αυθορμητισμό ως αποτύπωμα αυτής. Μέσα από ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος (μουσική, βίντεο, ενημέρωση κ.α.), στα ομαδικά έργα, παρουσιάζεται ο εσωτερικός κόσμος των δημιουργών τους, απαντώντας στα ερωτήματα που τίθενται.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ταμπάκης Γιώργος, Μπούκης Αλέξανδρος, Άντζυ Ουίλσον, Δεμερούκας Βασίλης, Λυριτζής Ιωάννης
Βασίλης Δεμερούκας: «Θύμησες», Ατομική έκθεση ζωγραφικής
Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται 4 διαφορετικοί πίνακες όπου χρησιμοποιούνται ακρυλικά χρώματα. Ο Βασίλης έχοντας στο ενεργητικό του πολυάριθμες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, παρουσιάζει μια σειρά έργων βασισμένος στα ταξίδια που έχει πραγματοποιήσει από νεαρή ηλικία, δίνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα φυσικά τοπία, τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα. Η δραστηριότητα του καλλιτέχνη εντάσσεται και σε ομαδικό πλαίσιο καθώς είναι ένας από τους ωφελούμενους του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμέΑ Το Εργαστήρι, καθώς και μέλος της ομάδας «Art Buddies».
“ARTism by HER-autism”, Ομαδική έκθεση ζωγραφικής και πηλοπλαστικής
Στα έργα της έκθεσης ARTism αντηχούν η νεανική «φωνή» και η καλλιτεχνική έκφραση του Στέφανου Σφακιανάκη, της Κατερίνας Ραπάνη, της Μαρίας Χατζηνικολάου και του Ιδομενέα-Μηνά Παπαδάκη σε ένα θαυμαστό, ετερόκλιτο τεχνοτροπικά, σύνολο δημιουργιών που «συνομιλεί» με εξωστρέφεια και εγγύτητα με όλους, με αποκλειστική γλώσσα επικοινωνίας την Τέχνη. Οι νέοι δημιουργοί, με ξεχωριστές εικαστικές προσεγγίσεις επικοινωνούν μηνύματα διεισδυτικά σε νοήματα, ηχηρά και σιωπηρά την ίδια στιγμή, δίνουν δισδιάστατη και τρισδιάσταση μορφή στην ερμηνεία της στιγμής και της φαντασίας. Οι νευροδιαφορετικοί καλλιτέχνες εκφράζονται ανεμπόδιστα, σε έναν ελεύθερο χώρο Τέχνης όπου η λειτουργική συνύπαρξη και αμοιβαία αποδοχή δεν είναι ζητούμενα, είναι πραγματικότητα. Η εμπλουτισμένη εκδοχή της έκθεσης ARTism παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης τον περασμένο Απρίλιο, στον μήνα αποδοχής του αυτισμού, στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. και Μ. Καλοκαιρινού σε ιδέα των ανθρώπων της HER-autism και σε συνδιοργάνωση με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και τον Κοινωνικό χώρο. Οι εθελόντριες της HER-autism, η Αγγελική Μπαλτατζή (επιμελήτρια εκθέσεων στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης) και η εικαστικός Μαρία Βολανάκη έχουν αναλάβει την επιμέλεια, την παρουσίαση καθώς και την υποστήριξη της παρούσας έκθεσης.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Στέφανος Σφακιανάκης (Στέφ), Κατερίνα Ραπάνη, Μαρία Χατζηνικολάου, και Ιδομενέας-Μηνάς Παπαδάκης
Επιμέλεια Έκθεσης: Αγγελική Μπαλτατζή (Επιμελήτρια Εκθέσεων), Μαρία Βολανάκη (Εικαστικός)
“Quillingζοντας τις σκέψεις…” Έκθεση του Αντώνη Εξαρχόπουλου
Η τέχνη του Quilling είναι χάρτινες λωρίδες διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων. Τυλίγματα των λωρίδων με διάφορους τρόπους για να παίρνουν το σχήμα ή το μοτίβο όπως το έχει φανταστεί ο καλλιτέχνης. Μετα κολλούνται πάνω σε χαρτί για να δοθεί το τελικό σχέδιο.
«Συλλογή Ηλιοβασιλεμάτων», Ομαδική έκθεση ζωγραφικής από το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών: «Εκκίνηση»
Στην έκθεση παρουσιάζονται εννιά ηλιοβασιλέματα σε ένα ενιαίο ζωγραφικό χώρο, που πραγματοποιήθηκε από έφηβες καλλιτέχνιδες που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Το εικαστικό αποτέλεσμα προήλθε μέσα από συνεδρίες εργοθεραπείας, με υπεύθυνη την Μάντη Μαλλιάκα, κατά τις οποίες βασικός σκοπός ήταν η εκπαίδευση σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής όπως πλύσιμο δοντιών, χτένισμα μαλλιών, χρήση οικιακού εξοπλισμού κ.α. Η λεπτή κινητικότητα, τα χρώματα, ο τρόπος σχεδίασης, η πίεση του πινέλου είναι κάποια από τα στοιχεία που αποτέλεσαν τους τρόπους μέσα από τους οποίους ξεδιπλώθηκε ένας εσωτερικός αισθητηριακός κόσμος.
Επιμέλεια Έκθεσης: Μάντη Μαλλιάκα (Εργοθεραπεύτρια)
«Παράθυρα στο Φως», Ομαδική έκθεση ζωγραφικής από τις ομάδες εικαστικής θεραπείας του Ινστιτούτου Θεραπείας Δια των Τεχνών “Λίλιαν Βουδούρη” σε συνεργασία με “Το Εργαστήρι”
Παρουσιάζονται 20 εικαστικά έργα μελών του Ινστιτούτου Θεραπείας Δια των Τεχνών “Λίλιαν Βουδούρη. Η δημιουργία των έργων προέκυψε από την ανάγκη των μελών να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να μοιραστούν τις σκέψεις τους και να αντλήσουν αυθεντική χαρά μέσα από την μεταξύ τους συνεργασία και τη λαχτάρα της επικοινωνίας τους με το ευρύτερο κοινό.
Επιμέλεια Έκθεσης: Ελένη Παλλέ (ΜSc Εικαστική Θεραπεύτρια, συντονίστρια ομάδων)
«Ο Χρόνος μου», Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Λουδάρου από το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα»
Στους πίνακες παρουσιάζονται συνθέσεις όπου κυριαρχούν οι αφηρημένες φόρμες σε έντονα χρώματα. Ο καλλιτέχνης εμπνεόμενος από τη συνεχή πορεία του στο Εργαστήρι «Μαργαρίτα», αποδομεί υπάρχοντες χώρους, ανα-συνθέτει το περιβάλλον και προχωρά σε μια φανταστική προσέγγιση θεμάτων. Οι έντονες γραφές καθώς και τα ακρυλικά χρώματα που χρησιμοποιεί, άλλοτε ακολουθώντας τον κανόνα της αντίθεσης και άλλοτε της αρμονίας, μας παρουσιάζουν εικόνες με ενδιαφέρουσα σύνθεση και μοναδική οπτική.
Επιμέλεια Έκθεσης: Ανθή Δαουτάκη
«Ιοί και Κόρες», Παρουσίαση συγγραφικών έργων μέσα από την ομώνυμη ομάδα
Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται 10 διαφορετικά ψηφιακά συγγραφικά έργα – χρωμοβιβλία, που πραγματοποιήθηκαν μέσα από προγράμματα powerpoint αλλά και ΑΙ τεχνολογίες που έχουν εκπαιδευτεί τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται για βιβλία με ποικίλη θεματολογία όπως: εκμάθηση αριθμών, μεταφορικά μέσα, ζώα, φαντασικές ιστορίες κ.α. Η παρουσίαση των έργων θα γίνει ψηφιακά αποδεικνύοντας ότι η εγγύτητα και η επικοινωνία δεν περιορίζονται από φυσικές αποστάσεις. Το κοινό θα μπορεί να ξεφυλλίσει τα βιβλία κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και αν επικοινωνήσει διαδικτυακά με τους καλλιτέχνες. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Λιάβα Μαρία Σταυρούλα, Αλέξανδρος Ζερβός, Τομαζάνη Νικολέτα, Θανάσης Ορφέας Μειντάνης
Επιμέλεια και Συντονισμός Έκθεσης: Δέσποινα Νταντή
«Το Μεσολόγγι του Παλαμά μέσα από τη Χαρακτική», Έκθεση χαρακτικής από νέους με αναπηρία του ΜΩΒ ΠΥΞΙΔΑ – ΚΔΑΠ μεΑ
Τα έργα της έκθεσης υλοποιήθηκαν από τα άτομα και νέους με αναπηρία που παρακολουθούν το πρόγραμμα του ΚΔΑΠ. Πρόκειται για ένα εγχείρημα στο οποίο τα άτομα εξοικειώνονται με τα υλικά και μέσα χαρακτικής (κοπίδια, ρολά, μελάνια), χρησιμοποιούν τα χέρια τους ως εργαλεία και παράγουν μοναδικά έργα τέχνης. Παρουσιάζονται τεχνικές χαρακτικής όπως: ξυλογραφία, κολλαγραφία και μονοτυπία.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δόμνα Βάρφη, Γιάννης Καραβίας, Δέσποινα Νασοπούλου, Δήμητρα Σύρρου, Σάββας Σινκ, Ειρήνη Κούστα
Επιμέλεια Έκθεσης: Πριστούρης Παναγιώτης (Εικαστικός – Χαράκτης)
«Φύση και Άνθρωπος», ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ορέστη Χιώτη
Η έκθεση αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να ανακαλύψει την πλούσια σε χρώματα και λεπτομέρειες τέχνη του Ορέστη, η οποία αντλεί έμπνευση από τα συναισθήματα και την ανθρώπινη φύση. Οι δημιουργίες του προάγουν την κατανόηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας, αποδεικνύοντας πως η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας και σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων. Τα βιβλία του, «Οι Νεκροζώντανοι» (2021) και «Από την Τέχνη στη Ζωή: Ταξίδι Σκέψεων & Συναισθημάτων» (2024), προσφέρουν μια επιπλέον διάσταση στην καλλιτεχνική του έκφραση, δημιουργώντας έναν διάλογο μεταξύ εικόνας και κειμένου. Η έκθεση θα παρουσιάσει ακόμα και διάφορα είδη που έχουν παραχθεί ψηφιακά από τα έργα του Ορέστη. Αυτή η πτυχή της έκθεσης δίνει στο κοινό τη δυνατότητα να αποκτήσει και να υποστηρίξει την τέχνη του Ορέστη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
«Κολάζ σε καμβά», ατομική έκθεση κολάζ του Παναγιώτη Μαρινάκη
Η έκθεση αυτή αποτελείται από έργα κολάζ. Η θεματολογία ποικίλει δείχνοντας φυτικά μοτίβα, σκηνές από κόμικ, ασύμετρες φόρμες αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Ο Παναγιώτης Μαρινάκης, με την υποστήριξη του εργοθεραπευτή του Στράτου Χατζηδημητρίου, χειρίζεται με λεπτομερή τρόπο εργαλεία που τον βοηθούν να αναπτύξει δεξιότητες αλλά και την λεπτή κινητικότητα. Εικόνες αλλά και σχήματα κομμένα σε συγκεκριμένες διαστάσεις από παλιά περιοδικά και εφημερίδες μας δίνουν το εντυπωσιακό αποτέλεσμα των έργων του. Οι συνθέσεις είναι κολλημένες σε καμβά.
“Creative Connections – No one forgotten”, Ομαδική εικαστική έκθεση
Τα έργα που εκτίθενται είναι το αποτέλεσμα ενός εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νάπολης, όπου άτομα με και χωρίς αναπηρία είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα μέσα από την τέχνη. Το συγκεκριμένο project πρόσφερε στους συμμετέχοντες μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο, εγκαθιστώντας πρώτα μια βαθιά σύνδεση με τον εαυτό τους και στη συνέχεια μοιράζοντας αυτή την εμπειρία με άλλους μέσω καλλιτεχνικών πρακτικών όπως η ζωγραφική και το σχέδιο.
Συντελεστές: Καθηγήτρια Patrizia Valerio, καλλιτέχνης: Rosy Rox, από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νάπολης
Συνεργάτες: ABANA students: Marych Yuliyia, MIN HUI YUN
No Comments