Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, η Τεχνόπολη και το Nevronas FESTival σε μια συνάντηση για τον Αυτισμό!
Την Τρίτη 2/4, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας υποδέχτηκε στο café στη Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, νέους και νέες αυτιστικούς/ες καλλιτέχνες, εθελοντές και επισκέπτες του Nevronas FESTival – Φεστιβάλ Συμπεριληπτικών Παραστατικών Τεχνών και Καλλιτεχνικής Διάδρασης.
Η επίσκεψη αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφού ο δήμαρχος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με νέους και νέες από όλο το φάσμα του αυτισμού, με λιγότερες ή περισσότερες δεξιότητες και ανάγκες υποστήριξης, αλλά με τις ίδιες επιθυμίες για ανεξαρτησία, ισότιμη πρόσβαση στην εργασία και αγάπη για δημιουργική απασχόληση.
Μετά από μια σύντομη ανασκόπηση της δουλειάς του nevronas.gr, με ιδιαίτερη έμφαση στο Nevronas FESTival, ξεκίνησαν οι συνομιλίες σε ευχάριστη και φιλική ατμόσφαιρα, πάνω από καφέ και γλυκίσματα, για τα ταλέντα, τα κατορθώματα αλλά και τα εμπόδια που συναντούν στην καθημερινότητά τους οι νέοι με αυτισμό.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια σαφής καλλιτεχνική κλίση και διάθεση των ανθρώπων στο Φάσμα του Αυτισμού, η επί ίσοις όροις συμβίωση και η εργασιακή αποκατάστασή τους αποτελούν ακόμη ζητήματα τύχης για αυτούς.
Ο Νικόλας Τσιγάντες (πτυχιούχος μουσικός κρουστών συμφωνικής ορχήστρας και αθλητής του κανόε καγιάκ) και ο Αντώνης Εξαρχόπουλος (αυτοδίδακτος καλλιτέχνης του Quilling και μέλος της συμπεριληπτικής μουσικής ομάδας Bandokafenio) εξέπληξαν με την πολυπραγμοσύνη τους, η Ζωή Νικολοπούλου (ωφελουμενη της ΑΜΚΕ ΜοιαΖΩ και εθελόντρια του Nevronas FESTival) υπογράμμισε τη σημασία της εργασίας των ενηλίκων με αυτισμό, η Μαίρη Μητσάκη και η Δήμητρα Χασούρη (διαχειρίστριες της σελίδας Autism Greece και συνεργάτιδες του nevronas.gr) τόνισαν την αξία της ενημερότητας για τον αυτισμό στα σχολεία, ενώ ο Θωμάς Σιότροπας (μέλος της συμπεριληπτικής μουσικής ομάδας Bandokafenio), ο Γιάννης Χαραλαμπάκης (εθελοντής του FESTival) και Μιχάλης Πλαστρόπουλος (ωφελούμενος της ΑΜΚΕ ΜοιαΖΩ και επισκέπτης του FESTival) που με την παρουσία τους ανέδειξαν την ύπαρξη αλλά και την αξία της διαφορετικότητας εντός του αυτισμού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρότι σημειώθηκε η αξία της έγκαιρης διάγνωσης αυτισμού στη σχολική ηλικία, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη ζωή των ενηλίκων αυτιστικών. Έτσι, το ερώτημα «Και μετά την εκπαίδευση, τι;» αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα της συζήτησης.
Τέλος, έγινε αναφορά στο ότι τα περισσότερα είδη αναπηρίας συχνά παραμελούνται από φορείς και τους συνανθρώπους μας, ακόμη και τα φανερότερα από αυτά, πόσο μάλλον μια συνήθως “αόρατη” αναπηρία- μια νευροδιαφορετικότητα όπως ο αυτισμός.
Η μικρή αυτή εκδήλωση υπερθεματίστηκε από την παρουσία των: Κωστή Παπαϊωάννου και Νίκο Πατρινό, τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων καθώς και της ομάδας του nevronas.gr και τους ανθρώπους πίσω από το Nevronas FESTival: Νίκος Παγίδας, Ελισάβετ Λάτσιου, Πόπη Μάλεση, Γιάννης Φλωράς, Κωνσταντίνος Λαλιώτης, Νάνσυ Παναγουλοπούλου και Δημήτρης Καπνουλάς.
Το 3ο Nevronas FESTival έρχεται 8, 9, 10, 11 και 12 Νοεμβρίου 2024, που αλλού… στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων!
3o Nevronas FESTival | Open Call σε Καλλιτέχνες, Φορείς, Συλλόγους και Ομάδες!